Deprecierea leului şi explozia ROBOR îşi spun cuvântul pe piaţa imobiliară. Cu cât au crescut creditele românilor

Cererea pentru locuinţele din segmentul ”mediu” se menţine ridicată, dar cumpărătorii amână decizia achiziţiei, pe fondul creşterii ROBOR, conform specialiştilor prezenţi la Salonul Imobiliar Bucureşti.

Datele Băncii Naţionale a României arătau vineri că ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut din nou la 2,18%  (un maxim al ultimilor trei ani). Indicele la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, s-a majorat la 2,29%, de la 2,19% cât fusese cotat în 16 noiembrie. ROBOR la nouă luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a crescut la 2,31%, de la 2,22%. La începutul acestui an, ROBOR la trei luni era cotat la 0,87%, iar din septembrie a început să urce, trecând pragul de 1%, apoi în 15 noiembrie a trecut şi pragul de 2%.

Chiar dacă în ultimul timp băncile s-au axat mai mult pe acordarea de credite în moneda locală, 40% din volumul total al creditelor sunt în valută, în special în euro. Pe fondul tensiunilor create în urma adopătrii noului Cod Fiscal, moneda naţională s-a depreciat accelerat, iar în 21 noiembrie 2017 BNR a anunţat un maxim istoric pentru cursul de schimb euro/lei, adică 4,6551 lei pentru un euro.

Experţii de la finzoom.ro au realizat o simulare de calcul pentru un credit ipotecare în valoare de 50.000 de euro pe o perioadă de 30 de ani.

 

În ciuda acestor sensibilităţi economice, piaţa imobiliară clujeană continuat să crească. A consemant un avans de 6% în trimestrul trei din 2017 şi unul de 16% la 12 luni. Preţul mediu pe metrul pătrat util a ajuns în prag de iarnă la 1.410 euro. Cele mai scumpe zone/cartiere rămân  centrul – 1.640 euro/mp, Gheorgheni – 1.500 euro/mp şi Zorilor – 1.490 euro/mp. La polul opus se află zonele metropolitane –Floreşti şi Baciu – sau noile cartiere – Borhanci, despre care compariimobiliare.ro a scris AICI. 

Oferta compariimobiliare.ro cuprinde peste 11.028 apartamente de vanzare in Cluj-Napoca, 2.930 de case şi vile şi 323 de garsoniere.


Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii.