Începând cu anul 2024, veniturile din chirii vor fi supuse unor reglementări fiscale noi, conform ultimelor modificări introduse prin OUG 115/2023.

1. În cazul în care veniturile din chirii sunt primite de o persoană juridică, nu exista modificari.

2. În cazul în care veniturile din chirii sunt primite de o persoană fizică există câteva modificări majore:

  • la calculul impozitului pe venitul din chirii se va deduce o cotă forfetară de 20%
  • nu se mai pot include aceste venituri din chirii la capitolul venituri din activități independente în sistem real, indiferent care este numărul contractelor (chiar dacă există peste 5). Se va putea deduce din venit doar cota de 20%.
  • aceste reguli se aplică pentru veniturile din chirii obținute începând cu anul 2024.
  • se păstrează obligația declarării contractelor de închiriere la ANAF prin completarea declaratiei C168 și desigur, se declară și în declarația unică.
  • în situația în care chiriașul este persoană juridică și proprietarul persoană fizică, se modifică regulile de declarare și plată a impozitului. Impozitul va fi reținut, declarat și plătit lunar la buget de către chiriașul persoană juridică, astfel ca în loc de plată anuală a impozitului, așa cum se întâmpla până la 2023 inclusiv, statul va încasa mai repede și treptat banii din impozit.
  • impozitul calculat și reținut reprezintă impozit final și se plătește la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reținut. Contribuabilii nu au obligația de completare a Registrului de evidență fiscală și de conducere a evidenței contabile.
  • Contribuția la sănătate la chirii: se aplică 3 plafoane: 6, 12 si 24 salarii minime / dacă veniturile sunt sub 6 salarii nu se datorează CASS. Ca element de noutate, modul de calcul al CASS la chirii, investiții și alte tipuri de venituri se separă de modul de calcul al CASS la venituri din activități independende.

Creștere de 18% la final de 2023

La final de 2023, piața chiriilor din România a înregistrat majorări de aproape 18% comparativ cu perioada similară din 2022. 

La Cluj-Napoca, proprietarii solicită, în medie, 300 euro/lună pentru o garsonieră și 400 euro/lună pentru un apartament cu 2 camere. În cazul apartamentelor cu 3 camere chiria medie a ajuns la sfârșitul lui 2023 la 500 euro/lună.

 

Află prețul pe metru pătrat din orice județ din țară cu "Pret Imobil":

 

https://compariimobiliare.ro/pret-imobil

Oferta Compariimobiliare.ro include apartamente, case şi terenuri de vânzare în municipiul Cluj-Napoca şi în împrejurimi.