Afacerile din sectorul construcţiilor au atins în 2016 nivelul de 80 de miliarde de lei după ce, în 2015 se situaseră la 76,7 miliarde de lei. Cele mai mari afaceri au fost realizate de firmele din zona Capitalei şi a marilor oraşe precum Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov şi Ploieşti. 

În 2015, activau în piaţa construcţiilor 61.715 firme. În Bucureşti erau înregistrate 12.003 firme, capitala fiind urmată de judeţul Cluj, cu 3.993 societăţi, Timiş (2.808 firme), Prahova (2.638), Braşov (2.404), Bihor (2.276), Constanţa (2.138) şi Ilfov (2.093).

Afacerile din sectorul construcţiilor au crescut susţinut, în ultimii cinci ani, pe fondul interesului românilor şi al companiilor pentru investiţiile în imobiliare. Locuinţele ieftine, pentru Prima Casă, au fost principalul motor al pieţei. Potrivit analiştilor de la KeysFin, apetitul clienţilor pentru astfel de achiziţii reprezintă o afacere cu dublu tăiş, mai ales pentru companiile de construcţii mici şi mijlocii, pentru care contractele Prima Casă marchează graniţa subţire dintre insolvenţă şi profit.

Provocările anului 2017

Perspectivele investitorilor în construcţii sunt în general pozitive, în acest an. Dovadă că numărul firmelor de construcţii nou înfiinţate a crescut semnificativ în primele două luni ale anului 2017. Potrivit datelor ONRC, în ianuarie şi februarie s-au înregistrat 1.671 de firme noi, în condiţiile în care, în tot anul 2016 au fost raportate 8.741 de companii nou înfiinţate.

Un alt argument legat de perspectivele pozitive ale pieţei îl reprezintă numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale, care a crescut cu 51,6% în luna februarie a acestui an faţă de luna precedentă.În luna februarie 2017, au fost eliberate 2.367 de autorizaţii de construire, din care 69,2% sunt pentru zona rurală.

Distribuţia în profil regional evidenţiază o creştere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale în toate regiunile de dezvoltare. Cele mai importante creşteri s-au înregistrat în următoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Est (+247 autorizaţii), Nord-Vest (+132), Sud-Est (+109), Sud-Muntenia (+93) şi Centru (+80). Cumulat pe primele două luni au fost emise 3.928 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale.

Evoluţia numărului autorizaţiilor este însă mai temperată faţă de anul trecut, semn că investitorii au ceva semne de întrebare. „Investitorii se tem ca nu cumva ,,Prima Casă" să fie o cursă cu capcane. Altfel spus,programul guvernamental să rămână fără cofinanţare, pe fondul provocărilor financiar-bugetare. Aici va fi cheia pieţei construcţiilor, pe segmentul rezidenţial, în 2017", estimează experţii.

Dincolo de incertitudinile legate de derularea programului Prima Casă, nici bilanţurile financiare ale firmelor nu stau foarte bine. Gradul de îndatorare al companiilor din zona Bucureşti-Ilfov, de exemplu, este de peste 50%, iar alte date financiare susţin provocările cu care acestea se confruntă, blocajul financiar fiind la ordinea zilei. „Durata medie de încasare a creanţelor este de 362 de zile, iar durata medie de plată a datoriilor curente a depăşit 700 de zile. Aceste date, coroborate cu altele, arată că firmele se confruntă cu provocări financiare semnificative", spun cei de la KeysFin care susţin că provocările sunt semnificative.

„Situaţia firmelor de construcţii justifică necesitatea informării prealabile privind sănătatea financiară a acestora, înainte de a semna orice contract. Indiferent că este vorba de companii, furnizori de materiale de construcţii şi servicii, sau de beneficiari - persoane fizice sau juridice, o analiză extrem de clară privind perspectivele financiare ale firmei de construcţii este absolut necesară, mai ales în cazul în care intervin plăţi în avans. Poate că firma respectivă este la un pas de insolvenţă sau poate că are procese în urma cărora riscă să aibă conturile blocate", avertizează analiştii, care au dezvoltat un produs special de monitorizare în acest sens.

Vestea bună este că băncile au înţeles că este nevoie de alternativă la Prima Casă, relaxând din nou condiţiile de finanţare şi lansând chiar noi produse, precum creditul „La Casa Mea", anunţat recent de BRD.

Prima Casă în 2017

Un număr de 16 bănci s-au înscris, în 2017, în programul de creditare Prima Casă, plafonul garanțiilor fiind de 2,67 miliarde de lei ( 2,5 miliarde de - plafonul nou alocat şi 175,5 milioane lei - banii rămași din 2016). Conform estimărilor, se vor acorda aproximativ 30.000 de împrumuturi.

VEZI pe compariimobiliare.ro ce locuinţe pot fi achiziţionate prin programul Prima casă 2017.


Primăvara imobiliară în Cluj

Primului trimestru al anului 2017 a adus în capitala Transilvaniei scumpiri de doar 1% pe piaţa imobiliară (pornind de la o valoare de 1.247 de euro pe metru pătrat), ceea ce reprezintă o diferență semnificativă față de saltul de 7,2% înregistrat în perioada similară din 2016.

Raportat la luna martie 2017, creşterea este de 0,1% şi din punct de vedere al tipului de locuinţe, avansul cel mai mare l-au înregistrat cele pe segmentul nou: de 1,7% (de la 1.176 la 1.196 de euro pe metru pătrat). Pe segmentul vechi, pretenţiile vânzătorilor s-au majorat cu 0,2% (de la 1.312 la 1.315 euro pe metru pătrat).

VEZI pe compariimobiliare.ro cu cât se vinde metrul pătrat la început de aprilie 2017. 

 

Oferta apartamentelor de vânzare din Cluj-Napoca, actualizată zilnic, o găsești pe compariimobiliare.ro