Primele trei trimestre din 2024 s-au încheiat cu investiții imobiliare în valoare totală de aproape 650 milioane de euro în România, în creștere de aproximativ 3 ori comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, activitatea de tranzacționare fiind dominată de active industriale și de retail.

La nivel de regiune, volumul investițiilor a crescut cu aproximativ 24% comparativ cu anul anterior, România înregistrând cea mai bună performanță în comparație cu celelalte cinci economii majore (Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia) din Europa Centrală și de Est (ECE), arată un raport de specialitate. Consultanții estimează că perspectivele pieței imobiliare rămân solide, având în vedere creșterea volumului tranzacționat, stabilizarea prețurilor și fluxurile de capital, care indică o îmbunătățire a condițiilor până în a doua jumătate a anului 2025 în absența unor modificări majore ale conjuncturii internaționale.

În ansamblu, volumul total al investițiilor din cele șase țări din ECE a ajuns la 5 miliarde de euro în primele trei trimestre ale anului 2024. Această creștere reflectă redresarea piețelor europene și globale după un 2023 marcat de încetinire. Consultanții Colliers prognozează că, până la sfârșitul anului, volumul investițiilor va ajunge între 7 - 7,5 miliarde de euro, ceea ce reprezintă aproximativ 30% sub media ultimilor 10 ani. Polonia a generat aproape 55% din volumul total al regiunii, cu o activitate locală semnificativă în al doilea și al treilea trimestru. Rezultatele înregistrate au variat însă semnificativ în regiune, de la o scădere față de anul precedent de 63% a activității în Slovacia, la o creștere de 190% în România. De menționat că România are o pondere de aproximativ 13% în totalul activității din cele 6 țări în condițiile în care înaintea pandemiei, ponderea era, de regula, de o singură cifră.

Activitatea de tranzacționare a fost dominată în România de active industriale și de retail pentru al doilea an consecutiv, marcând o schimbare semnificativă față de anii anteriori, când birourile erau predominante. La nivelul ECE, sectoarele industrial și logistic, împreună cu cel al birourilor, au reprezentat câte 29% din volumele tranzacționate în primele nouă luni din 2024, urmate de retail, cu o cotă de 26%, și rezidențial, cu 12%. Bucureștiul are unul dintre cele mai mari randamente investiționale din regiune pentru sectoarele industrial și al clădirilor de birouri (7,5% pentru activele prime), dar și retail (7.25%).

În contextul actual, se estimează la nivel regional un volum de tranzacții care să depășească 10 miliarde de euro în 2025.