Negocierea este cea mai provocatoare şi importantă etapă în procesul unei tranzacţii imobiliare.

Un agent imobiliar profesionist va fi întotdeauana moderatorul, iar prin abilităţile sale va încerca să mulţumească atât vânzătorul, cât şi cumpărătorul. Doar aşa va ajunge să încaseze comisionul dorit şi să primească şi o recomandare, adevărata carte de vizită pentru o carieră de success în imobliare. Câteva aspecte care fac diferenţa în acest domeniu, în opinia experţilor compariimobiliare.ro, puteţi consulta AICI.

Marja de negociere şi intervalul încheierii unei tranzacţii

Să revenim însă la negociere … Preţurile cerute de vânzătorii de locuinţe vor fi sensibil diferite faţă de valorile tranzacţionate, diferenţa fiind dată de ajustarea pretenţiilor vânzătorilor după publicarea unei oferte, cât şi de marja de negociere acceptată de către aceştia în momentul găsirii unui cumpărător. În oraşele scumpe, marja de negociere este mai mare - 3,7% în Cluj-Napoca, 3,5% în Brașov, 3,2% în București, 3% în Timișoara, 2,4% în Iași, 2,2% în Constanța. Intervalul obişnuit pentru încheierea unei tranzacţii este de circa 80-90 de zile.

Experţii liderului în imobiliare online din Cluj, portalul compariimobiliare.ro, vă prezintă câteva sfaturi despre cum să negociaţi preţul imobliar atât cu vânzătorul, cât şi cu cumpărătorul unui imobil.

Vânzător

- Prezentaţi o analiză comparativă de piaţă, cât mai detaliată – Pentru a vă uşura munca, puteţi folosi instrumentele “Trend Imobiliar” şi “Preţ Imobiliar”, puse la dispoziţie de compariimobiliare.ro şi a căror utilitate a fost explicată, pe îndelete, AICI.  

- Stabiliţi plata avansului, tipul de credit acceptat şi momentul în care poate fi predată locuinţa

- O parcare privată, o terasă generoasă sau orice alt spaţiu de depozitare înseamnă bunuri ce pot fi valorificate extra

Cumpărător

- Ajută clienţii să negocieze indicându-le acele aspecte care ar duce la diminuarea preţului – zona în care se află locuinţa, anul construcţiei imobilului, materialele folosite, cheltuielile lunare, lipsa parcării, etc.

- Pregătiţi împreună o contraofertă pe care vânzătorul ar fi tentat să o accepte.

- Fă tot posibilul să găseşti puncte comune cu vânzătorul în cauză, negocierea trebuie încheiată undeva la mijloc

Dacă ești agent imobiliar, profită de serviciile dedicate nevoilor tale oferite de Compariimobiliare.ro.