Zona metropolitană a Clujului a înregistrat o creştere a populaţiei de 15% (apro. 14.000 de persoane) de la recensământul din 2011 şi până în prezent şi ar urma să mai primească în 50.000 de persoane până în 2026. În top acest timp, populaţia municipiului Cluj-Napoca a stagnat. Sunt doar câteva dintre concluziile studiului “Pact de mobilitate Urbană”, lansat recent în cadrul conferinţei Dialoguri Urbane organizată de Centrul Cultural Clujean.

Zona metropolitană, localităţi ce joacă rolul de cartiere rezidenţiale ale oraşului

  • Floreşti + Baciu – 42.000 de persoane (echivalentul cartierului Mărăşti)
  • Baciu + Gârbou – 14.000 de persoane (echivalentul cartierului Dâmbu Rotund)
  • Apahida + Jucu – 16.000 de persoane (echivalentul cartierului Iris)

În acest moment dinamica imobiliară face ca în cadrul oraşului să se concetreze tot mai multe persoane care lurează în sectoarele de servicii, în timp ce în zona metropolitan să locuiască cei care lucrează pe poziţii manuale în activităţi de preluare şi logistică. De asemenea, în zonele suburbane locuiesc un număr însemnat de specialişti aflaţi la început de carieră.

Având în vedere creşterea localităţii Floreşti şi a zonei metropolitane a municipiului Cluj-Napoca din 2011 şi până în 2017, ne putem aştepta ca cea mai mare parte a migraţiei să se fixeze până în 2016, nu în oraşul propriu-zis, ci în ariile suburbane. Cluj-Napoca include în funcţionarea sa cotidiană şi localităţile Floreşti, Baciu, Chinteni, Apahida”, arată specialiştii studiului citat.

Experţii liderului în imobiliare online din Cluj, portalul Compariimobiliare.ro, vă prezintă preţurile apartamentelor de vânzare, la început de noimebrie 2018, în municipiul Cluj-Napoca, pe cartiere, dar şi în zona metropolitană.

Floreşti - 889 €/mp

Baciu - 906 €/mp

Someşeni  - 1081 €/mp

Apahida - 921 €/mp

Statisticile Compariimobiliare.ro relevă tipul de locuinţe căutate de cei care vor să achiziţioneze o nouă locuinţă în această perioadă şi zonele preferate.

 

Apartament de vânzare

Căutări după numărul de camere:

2 camere - 46%

3 camere - 33%

1 cameră - 12%

Cele mai căutate zone:

Mănăştur - 16%

Gheorgheni - 14%

Mărăşti - 11%

Central - 8%

Zorilor - 8%

Bună Ziua - 5%

Floreşti - 5%

Grigorescu - 4%

Andrei Mureşanu - 2%

Europa - 2%

 

Oferta Compariimobiliare.ro include peste 10.000 de apartamente, 2.400 de case şi 200 de garosoniere de vânzare în municipiul Cluj-Napoca şi în localităţile învecinate.