Taxa pe lux, care vizează proprietățile scumpe, a intrat în vigoare, iar formularul pentru case trebuie trimis până la 30 septembrie, iar cel pentru mașini - până 31 decembrie.

Cine trebuie să depună fornularul 216

Sunt mai multe categorii de persoane care trebuie să depună formularul și să plătească noua taxă. În primul rând, persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, aveau în proprietate/proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România, dacă valoarea impozabilă a clădirii depășește 2,5 milioane de lei (aproximativ 500.000 de euro). De asemenea, termenul pentru depunerea declarației și plata impozitului este data de 30 septembrie a anului fiscal curent.

O a doua categorie o reprezintă persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 de lei (aproximativ 75.000 de euro). În cazul acestora, termenul pentru depunerea declarației și plata impozitului este data de 31 decembrie a anului fiscal curent.

Cât înseamnă taxa pe lux

Taxa pe lux are o cotă de 0,3%, care se aplică sumei care depășește plafonul de 2,5 milioane de lei, respectiv, la vehicule, a plafonului de 375.000 de lei. Așadar, la o casă de un milion de euro, aplicarea celor 0,3% se va face pe diferența între 500.000 de euro și 1.000.000 de euro, ceea ce înseamnă 1.500 de euro încasați de stat.

Cum se completează formularul 216

Declarația se completează de contribuabil sau de împuternicitul/reprezentantul legal/curatorul fiscal al acestuia, potrivit dispozițiilor Legii nr. 207/2015, cu modificările și completările ulterioare, „înscriind, corect, complet și cu bună-credință informațiile prevăzute de formular, corespunzătoare situației sale fiscale”.

Declarația se completează cu ajutorul programului de asistență și se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanță, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Programul de asistență este pus la dispoziția contribuabililor gratuit de unitățile fiscale subordonate sau poate fi descărcat de pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, la adresa www.anaf.ro. În declarație trebuie completate date precum cele de identificare, cum sunt numele, prenumele, codul numeric personal, tipul de bunuri care pot fi impozitate prin taxa pe lux, precum și datele acestor bunuri. În cazul în care sunt eventuale erori, poate fi depusă o declarație rectificativă.

Pentru moment pe site-ul ANAF la rubrica de formulare nu figurează și cel pentru Declarația 216, însă acesta poate fi găsit în Monitorul Oficial , numărul 689, din 17 iulie, unde sunt detaliate și indicațiile de completare.

Oferta Compariimobiliare.ro include apartamente, case şi terenuri de vânzare în municipiul Cluj-Napoca şi în împrejurimi.