Guvernul va plăti chiria românilor care își găsesc job în alt oraș. O Ordonanţă de urgenţă în acest sens se va da în următoarea şedinţă de Guvern, conform ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu. 

  

 

Potrivit Programului de guvernare al PSD-ALDE, de această măsură ar urma să beneficieze salariații care își găsesc un loc de muncă la o distanță mai mare de 50 km față de domiciliul lor. Statul ar urma să suporte 75% din cheltuielile aferente chiriei și plății utilităților, dar nu mai mult de 900 lei/lună.  „Ne propunem nu doar să ocupăm locurile de muncă disponibile în prezent, dar și să reducem dependența populației de anumite zone geografice.

Salariații care vor beneficia de această reducere vor fi cei ale căror venituri familiale lunare sunt mai mici de 5.000 lei", se precizează în programul de guvernare al premierului Grindeanu. 

 

Prime de mobilitate şi în guvernul Cioloş 

Un Pachet de măsuri active pentru stimularea ocupării forței de muncă a fost adoptat şi de Guvernul Cioloş şi a intrat în vigoare începând cu 3 decembrie 2016.

Astfel, şomerii înregistraţi primesc o primă de instalare dacă se angajează într-o localitate aflată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea în care îşi au domiciliul şi îşi vor schimba astfel domiciliul în localitatea respectivă sau în localităţile învecinate. Prima este de 12.500 lei pentru o singură persoană, la care se va adăuga suma de 3.000 lei în cazul şomerilor însoţiţi de membrii familiei, ajungându-se la o primă de 15.500 lei. În cazul în care ambii soţi îndeplinesc condiţiile de acordare a primei de instalare, unul va primi 12.500 lei, iar celălalt va primi o primă de instalare în cuantum de 3.500 lei. Dacă persoanelor respective li se asigură, de către angajator sau autorităţi, locuinţă de serviciu sau suportarea cheltuielilor aferente din fonduri ale angajatorului sau fonduri publice soţii beneficiază, fiecare, doar de o primă de instalare în cuantum de 3.500 lei pentru situaţiile prevăzute anterior.

Ar mai fi şi o primă pentru naveta, calculată la 0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi, proporţional cu numărul de zile în care persoanele în cauză desfăşoară efectiv activitatea la angajatorul la care se realizează încadrarea în muncă. Această primă de încadrare se va acorda lunar, pentru o perioadă de 12 luni, şomerilor înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă care se încadrează, potrivit legii, într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 15 km de localitatea în care îşi au domiciliul stabil sau reşedinţa.

 

Oferta chiriilor din Cluj-Napoca o găsești pe compariimobiliare.ro.