Revenirea în ţară, pentru vacanţa estivală, a românilor care muncesc în străinătate a mărit cererea de materiale de construcţii, costurile cu manopera şi cu energia au crescut, şi toate acestea au provocat scumpiri cu până la 30% a materialelor, arată operatorii din domeniu construcţiilor într-o analiză publicată de mediafax.ro.

Cererea este impulsionată atât de dezvoltatorii care şi-au relansat proiectele imobiliare, cât şi de faptul că românii reveniţi din străinătate pentru vacanţa de vară investesc în renovarea caselor sau chiar în construirea de locuinţe noi. Această creştere a cererii îi încurajează pe producătorii şi importatorii de materiale să mărească preţurile.

Pe de altă parte, în prima jumătate a acestui an au crescut şi salariul minim pe economie – fapt care a scumpit manopera, dar şi costurile de producţie, în special cele cu energia electrică. Toţi aceşti factori au condus la scumpiri cuprinse între 5% şi 30% la diverse materiale, cum sunt cimentul, fierul-beton, tabla, plasele şi celelalte produse din oţel, dar şi la mobilă şi la produsele din lemn.

La începutul anului, conducerea Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO) a semnalat tendinţa de a creşte preţul caselor, în special pe fondul creşterii abrupte a salariului minim pe economie.

Reamintim că accelerarea preţurilor de pe piaţa imobiliară este noul risc identificat de Banca Naţională a României (BNR) ca ameninţând stabilitatea financiară a ţării.

 Cluj-Napoca continuă să ocupe primul loc în clasamentul celor mai mari preţuri (medii) solicitate pentru apartamentele scoase la vânzare în marile oraşe; pretenţiile vânzătorilor din oraş majorându-se, de altfel, cel mai mult în al doilea trimestru din 2017, respectiv cu 4,9%.

 Conform unui studiu de piaţă, circa 4.200 de locuinţe noi ar urma să fie livrate la nivel regional până la finele anului 2017, un procent de 80% aflându-se în dezvoltare în capitala Transilvaniei şi adresându-se segmentului middle-market.

Oferta apartamentelor de vânzare din Cluj-Napoca o găsești pe compariimobiliare.ro