România are cel mai vechi stoc de locuinţe din UE, conform ultimelor date Eurostat. În ţara noastră există circa 3 milioane de apartamente construite înainte de `89, majoritatea având nevoie urgentă de reparaţii.

Dar, pentru a putea să-şi renoveze locuinţa, 41% dintre români trebuie să facă economii, în vreme ce doar 29% pot miza pe venituri, conform unui studiu realizat recent de IRSOP pentru Asociaţia Băncilor pentru Domeniul Locativ din România (ABDLR).  Cele mai mari probleme cu locuinţa apar în gospodăriile cu venituri sub 3000 de lei pe gospodărie.

Amintim că, sistemul de economisire-creditare din România este în continuare blocat după ce Curtea de Conturi, în urma unui control, a constatat „acordarea nelegală a primei de stat pentru clienţi persoane fizice - copii minori care nu erau îndreptăţiţi să primească această primă de stat, prin încheierea de contracte de economisire - creditare cu părinţii acestora în calitate de reprezentanţi legali”.

Despăgubiri de 900 de milioane de euro în cazul unui dezastru major

În contextul menţionat este de subliniat că pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) poate acorda proprietarilor de locuinţe din România despăgubiri în valoare de 900 de milioane de euro în cazul unui dezastru major produs de cutremur, alunecări de teren sau inundaţii.

Mai mult de 45% din capacitatea de reasigurare a PAID România provine de la reasigurători cu rating AA, potrivit reprezentanţilor programului. Numărul poliţelor de asigurare obligatorie a locuinţelor a scăzut în luna mai 2017 cu 2,3% faţă de aceeaşi lună a anului anterior, până la 1,67 milioane. Reprezentanţii PAID România au atenţionat că proprietarii de locuinţe care nu îşi asigură locuinţele nu pot beneficia de nicio formă de despăgubire pentru daunele provocate locuinţelor în cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale acoperite de PAD - Poliţa de asigurare împotriva dezastrelor naturale.

Piaţa imobiliară a Clujului la jumatea lui 2017

Capitala Transilvaniei este cel mai scump oraş din România, după ce a înregistrat o creştere de 10% a preţurilor imobiliare în primele şase luni ale lui 2017. Metrul pătrat a ajuns să coste, în medie, 1.372 de euro. În ceea ce priveşte tipul de locuinţe, apartamentele vechi s-au apreciat cu 9,6%, de la 1.279 la 1.402 euro pe metru pătrat, iar cele noi cu 12,3%, de la 1.184 la 1.330 de euro pe metru pătrat util. 

Compariimobiliare.ro vă prezintă media prețurilor apartamentelor de vânzare din Cluj-Napoca, pe zone, pe baza anunţurile imobiliare publicate şi actualizate zilnic pe portalul imobiliar.