Indicele ROBOR, ca modalitate de calcul pentru ratele pe care le plătesc românii cu credite în lei, va fi înlocuit, începând cu data de 2 mai 2019, cu un indicator calculat exclusiv în baza tranzacţiilor interbancare. Decizia aparţine Guvernului Dăncilă, printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată în şedinţa din 29 martie 2019. Noul indice de referinţă se aplică doar creditelor noi contractate de populaţie. 

Cum se vor calcula din 2 mai creditele cu dobânzi variabile

Banca Națională a României va publica în data de 2 mai 2019, ora 11.00, indicele de referință trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor, reglementat prin art.II și III din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 19/2019, iar primul indice se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din T4/2018.

„Metodologia de calcul şi politica de publicare sunt prezentate în Regulile privind calcularea şi publicarea indicelui zilnic şi a indicelui de referinţă trimestrial (denumit indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor - IRCC) reglementaţi de OUG nr. 19/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, care se vor publica pe website-ul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză”, a transmis BNR.

Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), publicat pe data de 2 mai, se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul IV 2018. Rata de dobândă zilnică a tranzacțiilor interbancare reprezintă media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa monetară interbancară (indicele zilnic). Acești indici se publică pe website-ul BNR în secțiunea Info financiar. După această dată, BNR va publica indicele zilnic și, la sfârșitul fiecărui trimestru, valoarea actualizată a indicelui de referință pentru creditele consumatorilor, la adresa mai sus menționată.

Rate mai mari pentru Prima Casă. Unele bănci exclud formula noului ROBOR

Creditele prin programul guvernamental Prima Casă ar putea deveni mai scumpe decât un credit ipotecar standard, odată cu calcularea ratelor după noul indice care înlocuieşte ROBOR.

Două bănci iau în considerare să excludă programul Prima Casă de la noua formulă de calcul pentru creditele în lei cu dobândă variabilă, anunţă Digi24. Ratele ar putea fi calculate după vechea formulă, adică în funcţie de ROBOR. Prin urmare, ratele la un împrumut prin Prima Casă ar putea să fie mai mari decât la un credit ipotecar standard.

Cum a evoluat ROBORUL înainte să fie înlocuit

  • Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut marţi la 3,37% pe an, de la 3,38% pe an în sesiunea de luni, după o majorare consistentă în ultimele săptămâni, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR). Acesta este cel mai ridicat nivel de pe 3 august 2018. 
  • Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a rămas la 3,42% pe an.
  • Indicele ROBOR la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a urcat la 3,50%, iar indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut la 3,55%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei, astfel că este un indicator al pieţei monetare, iar din anul 2010 a fost stabilit de Guvern drept referinţa în funcţie de care să fie stabilite ratele creditelor. Acest indice urmează să se schimbe în calculul ratelor pentru creditele noi. 

Clujul imobiliar, la început de mai 2019

Experţii liderului în imobiliare online din Cluj, portalul Compariimobiliare.ro, vă prezintă preţurile apartamentelor de vânzare, pe cartiere, valabile la început de mai 2019 în municipiul Cluj-Napoca şi în împrejurimi.

Căutări după numărul de camere:

  • 2 camere - 47%
  • 3 camere - 32%
  • 1 cameră - 11%
  • 4 camere - 9%

Cele mai căutate zone:

  • Gheorgheni - 15%
  • Mărăşti - 14%
  • Mănăştur - 13%
  • Central - 7%
  • Zorilor - 7%
  • Bună Ziua - 5%
  • Grigorescu - 4%
  • Floreşti - 4%
  • Andrei Mureşanu - 3%
  • Între Lacuri - 3%

 

Oferta Compariimobiliare.ro include peste 16.800 de apartamente de vânzare în municipiul Cluj-Napoca şi în împrejurimi.