Indicele ROBOR, ca modalitate de calcul pentru ratele pe care le plătesc românii cu credite în lei, va fi înlocuit, începând cu data de 2 mai 2019, cu un indicator calculat exclusiv în baza tranzacţiilor interbancare.
Decizia aparţine Guvernului Dăncilă, printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată în şedinţa de vineri, 29 martie 2019. Noul indice de referinţă se aplică doar creditelor noi contractate de populaţie.
“Obiectivul Guvernului este să scadă costul creditelor românilor, să crească numărul companiilor românești care vor primi de la bănci credite avantajoase pentru dezvoltare și să încurajeze economisirea prin determinarea acordării unor dobânzi mai mari. Astfel, în consens cu părțile implicate și pe baza principiilor agreate cu Banca Națională a României și cu Asociația Română a Băncilor, astăzi modificăm trei acte normative (este vorba despre OUG 114/2018, OUG 50/2010 și OUG 52/2016). Prin aceste modificări, în formula de calcul a dobânzilor variabile din contractele de credit în lei, indicele ROBOR va fi înlocuit cu un indicator calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare, care se publică pe site-ul BNR. Din 2 mai 2019, noul indice de referință se aplică doar creditelor noi contractate de populație. În consecință, noul indice se va aplica și noilor credite de refinanțare a creditelor aflate în derulare”, a declarat premierul României, în deschiderea şedinţei de Guvern.
Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a declarat că de acum nu vor mai exista discuţii despre manipularea indicelui: "Referitor la indicele ROBOR stabilit pentru creditele cu dobândă variabilă acordate în lei, potrivit OUG 50 şi 52, prin noua formă a ordonanţei, cu amendamentele de azi, nu mai există discuţii despre manipularea ROBOR. Ratele la creditele cu dobândă variabilă nu mai au ca referinţă ROBOR, care era calculat la cotaţii, ci un indice care e calculat în funcţie de tranzacţiile bancare efective”.
Indicatorul va fi calculat la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice, astfel determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica pentru trimestrul următor datelor calculate. Pentru înprumuturile aflate în derulare, românii pot depune, dacă doresc, cereri de refinanţare. În această categorie nu intră cei care au credite “Prima Casă”, conform analiştilor financiari, pentru că nu există legislaţie care să permită refinanţarea creditului.
Tu ce părere ai? Lasă-ne un comentariu: