Indicatorul ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează dobânzile la cele mai multe credite de consum în lei, a urcat luni, 18 septembrie, până la 1% pe an, nivel maxim nemaiîntâlnit din 5 ianuarie 2016, de la 0,95-0,98% în şedinţele precedente, arată datele Băncii Naţionale a României (BNR).

(FOTO: Ziarul Naţional)

ROBOR la 3 luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.

Dobânda interbancară ROBOR este una dintre principalele componente ale costurilor de creditare, care de regulă se adaugă dobânzii comerciale oferite de finanţatori în contractele de împrumuturi în lei. În contractele de împrumut, costul finanţării este format din comisioane şi din „dobânda comercială plus ROBOR“ (în cazul valutelor, „dobânda comercială plus EURIBOR“), componenta ROBOR fiind astfel un factor care influenţează substanţial preţul creditelor în lei.

Istoricul indicatorului ROBOR arată că în 2005 acesta era de 7,5% şi a avut o coborâre vertiginoasă pânăla 1% în ianuarie 2016, respectiv sub 0,7% în octombrie 2016, apoi a revenit, în prezent, la 1%. De cealaltă parte, prognozele analiştilor financiar-bancari arată o posibilă majorare până peste 3% pe parcursul perioadei 2018-2019.

Clujul imobiliar, al doilea cel mai scump din România

Piaţa imobiliară din Cluj-Napoca s-a majorat cu 2,7% în luna august 2017, preţul pe metru pătrat înregistrând un avans de la 1.389 la 1.426 de euro. Apartamentele s-au scumpit cu 3,1% (de la 1.337 la 1.379 de euro pe metru pătrat util), în timp ce cele vechi s-au apreciat cu 2,8% (de la 1.419 la 1.459 de euro pe metru pătrat util).

Cele mai căutate cartiere pentru achiziţionarea unei noi locuinţe sunt Centru, Zorilor, Gheorgheni, Mărăşti şi Andrei Mureşeanu pentru proximitatea faţă de centru sau faţă de zonele cu puncte de interes: universităţi, şcoli, clădiri de birouri, centre comerciale; infrastructură sau spaţii verzi şi posibilitatea de parcare sau garaj.

Liderul în imobiliare online din Cluj, portatul compariimobiliare.ro, prezintă statistici actualizate zilnic cu preţul apartamentelor de vânzare, pe cartiere. În ofertă se regăsesc peste 2.292 de apartamente de vânzare în Cluj-Napoca, 228 de garsoniere şi 2.340 de case şi vile.