Din ce în ce mai mulţi europeni cred că preţul caselor va creşte în următoarele 12 luni, iar tentaţia de a achiziţiona şi de a face un efort financiar acum pune o presiune mai mare pe bugetul cetăţenilor din Europa. România conduce clasamentul, cu 72% dintre respondenţi considerând ca preţul caselor va creşte în următorul an, urmată de Spania (66%) şi Cehia (65%). Clasamentul realizat de ING International Survey Homes and Mortgages poate fi explicat prin faptul că cele trei ţări au o economie în creştere.

 

(FOTO: ZF.ro)

Față de studiul realizat anul trecut, numărul românilor care sunt pesimiști în legătură cu evoluția prețurilor a crescut cu 20 de puncte procentuale, cea mai mare creștere în rândul țărilor europene. Realizatorii studiului menționează, însă, că românii se așteaptă la o creștere ușoară. Pe de altă parte, în Marea Britanie, procentajul celor care cred că prețul caselor va crește s-a diminuat din 2016 cu 13 puncte procentuale, de la 57% la 44%.

Studiul arată că trei din cinci (61%) europeni cataloghează locuințele ca fiind prea scumpe.

În timp ce prețurile continuă să urce, consumatorii pot pica în plasa unei false senzații de securitate și pot face un efort financiar mai mare în consecință, pentru a beneficia de un preț mai favorabil. În Europa, două din cinci persoane (41%) care și-au bugetat costurile totale pentru o locuință recunosc că au depășit sau au fost la limita de sus a sumei bugetate inițial. În plus, un sfert (23%) dintre respondenții europeni au cheltuieli de mentenanță sau administrative mult mai mari decât anticipaseră. Nu mai puțin de 20% dintre respondenți se confruntă cu dificultăți în plata ratei sau chiriei la casă.

În consecință, multe persoane pot rămâne fără venituri disponibile pentru alte cheltuieli sau economii.

Tendința este confirmată și de rezultatele studiului, distribuit la începutul acestui an, ce a arătat că 29% dintre europeni nu au niciun fel de economii. Dintre cei 71% care declară că au economii, mai bine de o treime au economisit mai puțin de echivalentul a trei salarii, devenind vulnerabili în fața unor evenimente neprevăzute sau în cazul în care își pierd locul de muncă. Doar 29% dintre europeni pot să declare că piața locuințelor din țara lor este pe drumul cel bun, în timp ce 45% sunt în dezacord.

"Europenii văd întregul proces de a-și căuta o casă destul de scump; mulți dintre ei au ajuns cu cheltuielile la limita de sus sau le-au depășit, iar unii au costuri recurente acum mult mai mari decât au estimat. În consecință, mulți resimt dificultățile de a plăti rata sau chiria la casă în fiecare lună", a declarat Nathalie Spencer, specialist comportamental ING.

Paradox pe piaţa impobiliară din Cluj-Napoca

Capitala Transilvaniei continua să fie cea mai scumpă piaţă imobiliară din România, pretenţiile proprietarilor de locuinţe majorându-se cu 2% doar în ultima lună, preţul mediu pe metru pătrat util ajungând de la 1.426 la 1.455 de euro. Un lucru interesant este faptul că, deşi se construieşte pe bandă rulantă, apartamentele în clădiri vechi sunt mai scumpe decât cele în construcţii noi. Difereneţele pot ajunge chiar şi la 200 de euro/mp.

Amintim că liderul în imobiliare online în Cluj, portalul compariimobiliare.ro, oferă statistici actualizate zilnic cu preţul apartamentelor de vânzare din fiecare zonă a oraşului. Mai jos, preţurile aferente lunii octombrie 2017.

 

Oferta compariimobiliare.ro. cuprinde peste 10.000 apartamente de vanzare in Cluj-Napoca, 2.900 de case şi vile şi 300 de garsoniere.