Pieţele rezidenţiale din Cluj, Bucureşti, Iaşi, Oradea şi Craiova s-au aflat în creştere în primul trimestru al anului.

FOTO: Visit Cluj

Preţurile de pe piaţa rezidenţială au înregistrat în primul trimestru al anului o creştere medie de 7,2% faţă de trimestrul similar al anului anterior, respectiv de 2,3% comparativ cu ultimul trimestru din 2016, potrivit indicelui analizat de Eurobank Property Services.

Trendul crescător se menţine astfel, tendinţă ce s-a evidenţiat şi în trimestrul al IV-lea 2016 când s-a înregistrat un avans de 4,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2015. În acelaşi timp se remarcă o creştere medie a preţurilor de 1,4% pe an în ultimii cinci ani.

Potrivit raportului Eurobank Property Services (EPS), revenirea pieţei este evidenţiată şi de evoluţia indicelui preţurilor din Bucureşti, care a înregistrat o creştere de aproape 3% în primul trimestru din 2017, şi în special a celui din zona Bucureşti Centru, cu o creştere trimestrială de 2,3%. Mai mult, se observă o creştere trimestrială de 2,6% şi la indicele pentru Regiunea Bucureşti - Ilfov. Valorile anuale aferente acestei zone au fost, de asemenea, pozitive.

Eurobank Property Services (EPS) analizează trimestrial evoluţia Indicelui Proprietăţilor Rezidenţiale pentru piaţa din România, acesta fiind bazat pe date istorice care acoperă o perioadă de 12 ani, începând din 2005.

La nivel naţional, toate regiunile au înregistrat creşteri pe zona rezidenţială, cu un plus de 2,5% în diviziunea Dunăre şi Marea Neagră, în timp ce indicii aferenţi Diviziunilor Muntenia, Moldova şi Sud au înregistrat creşteri trimestriale de 1,1%, 1,6%, respectiv 1%.

În cazul celor mai mari 11 oraşe, schimbările indică variabilitate, datorată atât corelărilor, cât şi corecţiilor pe termen scurt. Analizând evoluţiile de la an la an, Ploieşti a înregistrat o schimbare de -1,7%, în timp ce Oradea şi Iaşi au înregistrat creşteri de 3,9%, respectiv 4,2%. Indicele Craiova a crescut trimestrial cu 3,1%, în timp ce indicele Cluj a crescut cu 1,4%. Atât proprietăţile noi, cât şi cele vechi au înregistrat o evoluţie pozitivă a indicilor de preţ.

Astfel, raportul indicelui rezidenţial calculat de EPS arată nu numai continuarea tendinţelor pozitive ale preţurilor în majoritatea zonelor, ci şi o tendinţă generală de creştere care pare să se formeze treptat. 

 

Oferta apartamentelor de vânzare din Cluj-Napoca o găsești pe compariimobiliare.ro