Timișoara, Iași, Cluj-Napoca şi Brașov se află pe radarul investitorilor aflați în căutarea extinderii activității în oraşele regionale, cererea totală de spații de birouri pentru primele 9 luni ale anului 2017 ridicându-se la 57.000 metri pătrați, arată raportul firmei de consultanţă imobiliară CB Richard Ellis (CBRE).

Stocul modern, reprezentat de proiectele clasa A și B din orașele regionale, este de aproximativ 650.000 metri pătrați la finalul T3, 35% din acesta fiind concentrat în Cluj-Napoca, 25% în Iași, la egalitate cu  Timișoara (tot 25%), respectiv 15% în Brașov.

În cee ace priveşte domeniul de activitate al chiriaşilor, sectorul IT&C a acaparat aproximativ 78% din cererea totală de spații de birouri în trimestrul al treilea, urmat de sectorul serviciilor profesionale, cu 10%. Statistica la nivelul primelor nouă luni plasează în continuare sectorul IT&C pe prima poziție, cu o pondere de 55% din total, urmată de sectorul industrial de producție și cel al serviciilor profesionale, cu câte 18, respectiv 13%. 

Până la sfârșitul anului 2020, sunt anunțate proiecte ce însumează peste 450.000 metri pătrați, stocul modern de spații de birouri din marile orașe ale țării urmând să depășească pragul de 1,1 milioane metri pătrați.  În Capitală, până în 2020, sunt estimate proiecte care vor totaliza încă 800.000 metri pătrați, ceea ce ar urca stocul modern de birouri la aproximativ 4 milioane metri pătrați. Din totalul anunțat pentru construcția de spații office până în 2020, un procent de 15% este deja pre-închiriat. Cea mai mică rată de neocupare pe București se află în zona de Nord, cu 4,5%, în timp ce la nivelul Capitalei, această scade sub pragul de 10%. Rată de neocupare pentru clădirile clasa A se situează la 6,3%, la jumătate față de rata de neocupare a clădirilor încadrate în clasa B, cu o pondere de 12.9%. Chiria prime și randamentul clădirilor de birouri rămân constante în T3, la 18.5 euro/mp și 7.5%.  

(sursa: ZF.ro) 

Liderul în imobiliare online din Cluj, portalul compariimobiliare.ro, vă prezintă preţul mediu pe metru pătrat de închiriat/vânzare al spaţiilor din municipiu, statistica fiind valabilă pentru începutul lunii decembrie 2017.

În oferta compariimobiliare.ro se regăsesc peste 500 de spaţii de vânzare şi peste 1.000 de închiriat în Cluj-Napoca.