Numărul investitorilor în proprietăţi imobiliare, care achiziţionează  apartamente pentru a le închiria ulterior, a crescut în perioada 2016-2018, majoritatea fiind oameni de afaceri români, care cumpără portofolii mici, se arată într-un studiu de piaţă.

Majoritatea investitorilor achiziţionează unul sau două apartamente şi le păstrează închiriate, acestea având un randament bun, între 5 şi 7% pe an. Este agreată şi varianta de a cumpăra apartamente finalizate sau apartamente care sunt deja închiriate şi sunt preluate cu chiriaş. Pentru cei cu un apetit de risc puţin mai mare, dar şi cu un profit mai bun, există posibilitatea de a achiziţiona proprietăţile în stadiu de proiect, în acest caz fiind un preţ de cumpărare cu discount.

'Există şi un alt tip de investitori, care cumpără în acelaşi proiect un pachet de apartamente şi menţin un portofoliu de apartamente, fie închiriate, fie pentru revânzare. De obicei, aceşti investitori au angajaţi şi un property manager, cel care gestionează relaţia cu toţi chiriaşii sau cu potenţialii cumpărători', spun analiştii. Mai există şi tipul de investitori cu un apetit mai mare spre risc, cei care încep dezvoltarea proiectelor imobiliare sau care intră in asociere în astfel de proiecte. În acest caz, randamentele sunt de peste 25% pe an”, se mai arată în studiul realizat de compania de consultanţă imobiliară Nordis.

Cei mai mulţi investitori în proprietăţi imobiliare, în perioada 2016 - 2018, sunt oameni de afaceri români (60%), urmaţi de manageri (20%) şi de personalităţi din spaţiul public (10%), în timp ce doar 10% au alte profesii.


Ce chirii se caută în Cluj

 

Căutări după numărul de camere:

 

2 camere - 54%

3 camere - 28%

1 cameră - 13%

4 camere - 5%

 

Cele mai căutate zone:

 

Gheorgheni - 17%

Marasti - 12%

Zorilor - 11%

Central - 11%

Manastur - 10%

Buna Ziua - 7%

Grigorescu - 4%

Andrei Muresanu - 4%

Plopilor - 3%

Semicentral - 3%

 

Preţurile chiriilor din Cluj, pe cartiere (valabile pentru luna iunie 2018)

Lunile iunie – iulie sunt cele mai potrivite pentru a închiria un apartament în Cluj-Napoca. Studenţii au plecat din oraş pentru vacanţa de vară, astfel că oferta este una generoasă, iar preţurile ceva mai mici. În august, când reîncepe goana studenţilor după chirii, preţurile pot creşte cu până la 30%.


 

 

Oferta liderului în imobiliare online din Cluj, portalul Compariimobiliare.ro, include 2893 de apartamente de închiriat în Cluj-Napoca.