Peste 15 la sută dintre români s-ar muta la Cluj-Napoca datorită calităţii vieţii, acesta fiind şi cel mai atractiv oraş secundar din România, relevă Banca Mondială. Dealtfel, acest lucru se onglindeşte deja în piaţa imobiliară.

Clujul se află în continuă expansiune, peste 3.500 de locuinţe noi fiind construite doar în 2017, şi este cel mai scump oraş imobiliar din ţară, atât pe segmentul vânzărilor cât şi al închirierilor.

Anul trecut, în Cluj-Napoca s-au înregistrat tranzacţii imobiliare în valoare totală de 457 milioane euro, în creştere cu 28 % faţă de 2015 şi cu 61% faţă de 2014. Mănăștur a fost cartierul cu cele mai multe şi mai  valoroase tranzacții, conform celei de a patra ediții a „Ghidului tranzacțiilor imobiliare din Cluj-Napoca” – proiect realizat cu sprijinul Direcției Taxe și Impozite Locale a Primăriei din Cluj-Napoca. Printre cartierele preferate pentru achiziţionarea unui nou apartament se numără şi Gheorgheni, Bună Ziua,  Zorilor sau Mărăşti.

Studiul citat relevă însă şi un alt aspect important al Clujului imobiliar: apariţia de noi cartiere sau dezvoltarea şi transformarea acelora considerate, până nu de mult, mărginaşe. Este vorba despre Becaş, Borhanci, Colonia Sopor, Europa, Iris, Bulgaria, Făget şi Someşeni. Un număr de 904 tranzacţii au fost încheiate în aceste zone în 2016, în valoare toatală de circa 84 de milioane de euro. Preţul mediu pe metru pătrat a fost cuprins între 800 şi 900 de euro.

 

 

 

 

 

 

 

Liderul în imobiliare online din Cluj, portatul compariimobiliare.ro, prezintă statistici actualizate zilnic cu preţul apartamentelor de vânzare, pe cartiere. În ofertă se regăsesc peste 2.292 de apartamente de vânzare în Cluj-Napoca, 228 de garsoniere şi 2.340 de case şi vile.