Noi criterii de evaluare a finanţatorilor vor fi introduse în programul guvernamental “Prima Casă” începând cu 1 ianuarie 2018, când vor intra în vigoare şi procedura şi criteriile de evaluare anuală a modului de utilizare a plafoanelor de garantare, conform unui Ordin aprobat de Ministerul Finanţelor Publice.
Stabilirea criteriilor în baza cărora se realizează evaluarea anuală a finanțatorilor participanți în cadrul programului, reprezintă unul dintre obiectivele strategiei programului “Prima casă” 2017-2021. Astfel, pe lângă ritmul de utilizare a plafoanelor alocate anterior și condițiile de acordare a creditelor, în cadrul programului s-a avut în vedere introducerea unor criterii noi care să stimuleze acordarea de către instituțiile finanțatoare a produselor de creditare standard fără implicarea garanțiilor de stat precum și adoptarea unui management al riscului prudent la nivelul instituțiilor finanțatoare care să limiteze riscul de neplată dar și o mai bună gestionare a procesului de acordare a creditelor în cadrul programului.
Ca urmare a consultărilor cu Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM), în calitate de mandatar al statului de a emite garanții în cadrul programului “Prima casă”, cât și cu finanțatorii participanți în cadrul programului, criteriile care vor fi avute în vedere la evaluarea anuală a modului de utilizare a plafoanelor de garantare după aplicarea criteriului privind ponderea garanțiilor acordate de fiecare finanțator în totalul garanțiilor acordate în anul precedent, sunt următoarele:
1. raportul între volumul finanțărilor garantate acordate în cadrul programului și volumul creditelor pentru locuințe acordate de finanțatori persoanelor fizice, negarantate de către stat în anul precedent
2. raportul între numărul total al garanțiilor plătite finanțatorilor de la începutul programului și până la data de 31 decembrie a anului precedent și numărul total al garanțiilor acordate de la începutul programului și până la data de 31 decembrie a anului precedent;
3. raportul dintre numărul garanțiilor/promisiunilor de garantare acordate de FNGCIMM după ce solicitările de acordare au fost invalidate cel puțin o dată, înregistrate de un finanțator participant în program în anul precedent si numărul total al solicitărilor de garantare aprobate de FNGCIMM în anul precedent.
Fiecărui criteriu mai sus menționat îi va corespunde un punctaj diferențiat, în funcție de mărimea rapoartelor aferente criteriilor, iar prin însumarea punctelor atribuite fiecărui criteriu se va obține punctajul final care va determina procentul de ajustare al plafonului alocat.
Evaluarea anuală a modului de utilizare a plafoanelor de garantare alocate finanțatorilor participanți în cadrul programului "Prima casă" se efectuează pe baza raportărilor transmise de către finanțatori și a datelor existente în evidențele FNGCIMM incidente programului.
2 miliarde lei în 2018
în 2017 programul “Prima Casă” a avut un plafon de 2,5 miliarde de lei, față de 2,94 miliarde de lei în 2016. În 2018, suma va scădea la 2 miliarde de lei, nivel care se va menține și în perioada 2019-2020. În anul 2021, programul va avea alocată suma de 1,5 miliarde de lei.
Cluj-Napoca este cel mai scump oraş imobiliar din România, pretențiile vânzătorilor s-au majorat cu 6% în ultimele trei luni, iar preţul mediu pentru metrul pătrat util este de 1.410 euro, cu 16,6% mai mare decât în perioada similară din 2016.
Piaţa imobiliară din Cluj în decembrie 2017
Preţul mediu pe metrul pătrat a ajuns la 1.447 de euro, însă liderul în imobiliare online în Cluj, portalul compariimobiliare.ro, vă prezintă tarifele medii, actualizate zilnic, pe cartiere:
Oferta liderului online în imobiliare din Cluj, portalul compariimobiliare.ro, include 12.711 apartamente de vânazare, 2.747 de case şi 467 de garsoniere.
Tu ce părere ai? Lasă-ne un comentariu: