Oraşele mari duc lipsă de spaţii verzi, aşa cum este şi cazul Clujului. În cadrul programului de bugetare participativă derulat de Primăria Cluj-Napoca în 2016, tot mai mulţi clujeni au cerut realizara de grădini verticale/suspendate. Însă cum ar fi dacă fiecare dintre noi am contribui la pata extra de verdeaţă din oraş prin instalarea de acoperişuri verzi.

O astfel de amenajare reprezintă un remediu pentru poluarea atmosferică urbană contribuind la un mediu de viață mai bun, mai sănătos și în același timp la creșterea valorii proprietății, dar printre avantaje se numără şi managementul eficient al apelor pluviale, reducerea consumului de energie sau creșterea gradului de izolare fonică a clădirilor.

 Arhitectul Șerban Țigănaș, președintele Ordinului Arhitecților din România, afirma în 2016 că acoperișurile verzi nu sunt o specie exotică în lume, mai mult, sunt țări care impun construcția acestora pe orice terasă.

”Suntem la începutul construirii unei culturi a acoperișurilor verzi la noi, dar în Paris, de exemplu, există impunerea construirii acestor acoperișuri pe orice terasă, iar în alte zone sunt recunoscute drept spații verzi în cadrul proiectelor de construcții. Cred că echilibrul dintre impunere și recompensă, recunoaștere, e cheia stimulării acestei culturi a acoperișurilor verzi. Din punctul meu de vedere ar fi patru factori care ar contribui la nașterea aceste culturi: educația și cercetarea, promovarea acoperișurilor verzi, normarea și acoperirea problematicii tehnice și prezența specialiștilor, care să nu lase această cultură să ajungă în zona derizoriului”, a concluzionat Șerban Țigănaș pentru catcostaclujul.ro.

Tipuri de acoperişuri verzi

După complexitate, acoperişurile verzi se împart în extensive şi intensive.

Acoperisurile extensive presupun existenţa a 2 până la 12 cm de compost/pământ în care se plantează specii din familia sedum şi ierburi, necesită foarte puţină apă şi îngrijire „la cerere”. Greutatea unui astfel de acoperiş variază între 70 – 150 kg/mp.

Acoperisurile intensive sunt formate din minim 12 cm de sol, iar greutatea / mp este considerabilă – poate trece de 300 kg/mp. Tipurile de plante suportate sunt numeroase (de la ierburi aromatice pana la arbuşti şi arbori de mici dimensiuni), iar îngrijirea este pe măsură: irigatii, drenuri, îngrăşaminte şi îngrijire constantă, ca orice grădina de pe sol.

După gradul de înclinarea a suprafeţei, acoperişurile mai pot fi împărţite în plane şi înclinate.

Acoperişurile plane sunt relativ simplu de montat şi întreţinut: respectaţi recomandările în ceea ce priveşte straturile izolatoare, asigurati stratul suport şi sădiţi/plantaţi ceea ce vă doriţi.

Acoperişurile înclinate presupun prezenţa unui tip de membrană care să reţină pământul în adânciturile sale, precum şi – în cazurile cu înclinaţie mare – prezenţa unei suprastructuri din sipci de lemn, cu rol tot în menţinerea solului roditor. În plus, până la prindere şi rodire, seminţele trebuie udate constant, căci cu cât se vor forma mai repede rădăcinile, cu atât acoperişul va căpăta stabilitate mai curând.

Costul acoperişurilor verzi

La o suprafaţă de 100 mp, costul se ridică la 30 de euro/mp, iar întreaga lucrare poate fi realizată în circa 3 zile. Amortizarea investiţiei se realizează într-un interval de 10 - 30 de ani, în funcţie de mentenanţă.

Oferta compariimobiliare.ro include 11.125 de apartamente de vânzare în Cluj-Napoca, 239 de gasrsoniere şi 2.353 de case şi vile