Începe programul Prima Casă 2017, cu modificări importante în permieră

Plafonul de garanţii pentru programul Prima Casă este de 2,5 miliarde de lei în 2017, mai mic cu 400.000 lei față de suma alocată anul trecut. Băncile vor putea acorda credite între 5 și 6 miliarde de lei, conform unui proiect de hotărâre al Guvernului.

 

 

În premieră, apare o diferenţă privind garanţia statului în funcţie de vechimea imobilului achiziţionate. Modificările au fost puse în dezbatere la Ministerul de Finanţe.

  1. Locuințele noi, adică cele recepționate cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat, cele consolidate în ultimii 5 ani sau cele care vor fi construite sunt garantate cu 50% din valoarea creditului.
  2. Locuințele vechi, adică cele recepționate sau consolidate cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului sunt garantate cu 40% de către stat.
  3. Locuințele construite de stat prin Agenția Națională pentru Locuințe sunt în continuare incluse în Prima Casă.

Creditele pentru achiziția de locuințe noi sau consolidate merg până la 66.500 de euro. Creditul maxim pentru locuinţele vechi rămâne la 57.000 de euro. Pentru locuințele ce urmează a fi construite de către solicitanții de credit pe cont propriu valoarea finanțării rămâne la 66.500 de euro, iar pentru clădirile ridicate prin asociații valoare se păstrează la 71.250 de euro. 

Ministerul Finanțelor delegă Fondul de Garantare a Creditelor pentu IMM, care se ocupă de analiza și aprobarea dosarelor de finanțare, să radieze și ipotecile în cazul rambursărilor anticipate sau la termen a creditelor.

Plafonul total de garantare alocat pentru anul 2016 a fost de 2.940,3 milioane lei. De la lansarea programului în anul 2009 până la finele lunii noiembrie 2016, au fost acordate 203.783 garanţii, în valoare totală de 17,5 miliarde lei. De la începutul anului 2016 până la finele lunii noiembrie au fost acordate 32.747 garanţii, în valoare totală de 3,1 miliarde lei. Până în prezent, în cadrul programului au fost înregistrate 767 cereri de plată, din care, până la data de 29.12.2016 au fost plătite 521, iar valoarea totală a garanţiilor plătite este de 44.077.264,79 lei. Un număr de 130 de cereri de executare, în valoare totală de 540.281,65 lei şi 2.151.748,80 euro au fost respinse la plată. Din garanţiile executate, un număr de 14 garanţii, în valoare totală de 1.098.768,98 lei, au fost repuse în vigoare, iar diferența până la 781 cereri de executare a garanţiilor înregistrate, este reprezentată de cereri retrase de la plată, garanţiile aferente fiind încă în vigoare şi decererile în analiză, pentru care nu s-au emis încă decizii de plată/respingere, acestea având termene de finalizare în 2017.

 

VEZI Nota de fundamentare publicată pe site-ul Ministerului Finanţelor AICI.

 

Oferta apartamentelor de vânzare din Cluj-Napoca o găsești pe compariimobiliare.ro.

 


Cum să amenajezi o baie mică. Idei practice şi moderne

Cum să amenajezi o baie mică. Idei practice şi moderne

Este primul loc în care păşim după ce deschidem ochii. Este sanctuarul fiecărei femei când vine vorba despre frumuseţe şi locul care ar trebui să ne încarce de energie la primele ore ale dimineţii. Vorbim despre una din cele mai importante încăperi din orice locuinţă: baia. Ce ne facem însă când dispunem de un spaţiu redus? Ne punem creativitatea la contribuţie.

CONTINUARE

Amnistie fiscală pentru dezvoltatorii imobiliari persoane fizice. Cu cât se vând terenurile la Cluj

Amnistie fiscală pentru dezvoltatorii imobiliari persoane fizice. Cu cât se vând terenurile la Cluj

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, în 15 ianuarie 2018, legea 29/2018 inițiată de patru parlamentari liberali, prin care se anulează impozitele și contribuțiile sociale pentru dezvoltatorii imobiliari care au construit pe persoană fizică.

CONTINUARE

Tendinţele anului 2018 în designul interior FOTO

Tendinţele anului 2018 în designul interior FOTO

La fel ca în modă, coafură sau machiaj şi designeul interior aduce noutăţi pentru anul 2018. Fie că renovaţi sau construiţi o casă nouă, experţii liderului în imobiliare online din Cluj, portalul compariimobiliare.ro, vă prezintă trendurile anului 2018 în materie de culori, mobilier şi obiecte decorative, pe baza recomandărilor designerilor internaţionali.

CONTINUARE
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii.