Ministerul Finanțelor Publice a aprobat alocarea rezervei nerepartizate de 500 milioane lei pentru acordarea de garanții în anul 2017 în favoarea finanțatorilor participanți în Programul Prima Casă, la solicitarea Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii.

Plafonul rămas nealocat a fost repartizat următorilor finanțatori: Piraeus Bank, OTP Bank, BCR, ING, Bancpost, Raiffeisen Bank, BRD, CEC Bank și Leumi Bank, luându-se în considerare gradul de utilizare a plafoanelor alocate finanțatorilor până la data de 7 iunie 2017.

‘’Prin Hotărârea de Guvern nr.80/2017 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr.717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului Prima casă pentru anul 2017 s-a aprobat alocarea unui plafon total al garanțiilor pentru creditele destinate achiziției/construcției de locuințe în cadrul Programului în sumă totală de 2,5 miliarde lei. Din plafonul total al garanțiilor pentru anul 2017 în valoare de 2,5 miliarde lei, în data 09.03.2017 suma de 2 miliarde lei a fost pusă la dispoziția finanțatorilor participanți în Program, diferența de plafon de 500 milioane lei urmând să fie alocată ulterior in funcție de gradul de utilizare a plafoanelor alocate”, transmite MFP printr-un comunicat remis presei.

În cursul anului 2017, conform prevederilor art.3 alin. (29) din Anexa nr.1 la H.G. nr.717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului Prima Casă, cu modificările și completările ulterioare, FNGCIMM este autorizat să evalueze cel puțin trimestrial modul de utilizare de către finanțatori a plafoanelor alocate și să efectueze realocări între finanțatori în funcție de gradul de utilizare a plafoanelor alocate, cu acordul prealabil al Ministerului Finanțelor Publice.

De la lansarea programului în anul 2009 până la finele lunii noiembrie 2016, au fost acordate 203.783 garanţii, în valoare totală de 17,5 miliarde lei.

Cei care intră în programul Prima Casă pot luat împrumuturi de cel mult 57 .000 de euro pentru locuinţe vechi şi 66 .000 de euro pentru cele noi. Garanţia oferită de stat pentru bănci este de 40% din preţul unei locuinţe vechi şi 60% din cele noi.

Construcţia de locuinţe continuă să crească puternic

Lucrările de construcţii au înregistrat în a patra lună a acestui an o scădere cu 19,6% faţă de aprilie 2016, afectate de declinul lucrărilor de infrastructură şi de construcţii nerezidenţiale, în timp ce construcţia de locuinţe a continuat să avanseze semnificativ, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

”Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţiile inginereşti cu 40,1% şi la clădirile nerezidenţiale cu 7,1%. Creşteri au fost la clădirile rezidenţiale cu 39,7%”, se arată în comunicatul INS.

Viitoarele cartiere ale Clujului

O analiză realizată de portalul compariimobiliare.ro, liderul în imobiliare online în Cluj, pe baza tranzacţiilor efectuate în primul semestru al anului 2017, relevă zonele din oraş preferate de dezvoltatorii imobiliari.

 Numărul total de terenuri de vânzare - 33 terenuri

Valoarea totală a terenurilor de vânzare - 3.027.812 Euro

Cel mai scump teren tranzacţionat - 375.000 Euro

Cea mai mare suprafaţă de teren tranzacţionată - 10.000 mp

Cel mai frecvent tranzacţionate – terenuri cu suprafeţe cuprinse între 1000 şi 1500 metri pătraţi

Luna cu cele mai multe tranzacţii – Martie

Top 5 zone din Cluj cu cele mai multe terenuri vândute:

Borhanci - 9 terenuri

Dâmbul Rotund - 6 terenuri

Iris - 4 terenuri

Andrei Muresanu - 2 terenuri

Gruia - 2 terenuri

Compariimobiliare.ro vă prezintă media prețurilor apartamentelor de vânzare din Cluj-Napoca, pe zone, pe baza anunţurile imobiliare publicate şi actualizate zilnic pe portalul imobiliar.