În trimestrul III al anului 2017, valorile de piaţă pe metru pătrat de suprafaţă utilă pentru apartamentele în bloc s-au apreciat uşor faţă de trimestrul II în majoritatea oraşelor mari ale ţării, conform indicelui imobiliar realizat de Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR).

(FOTO: Dan Tăuţan - Visit Cluj)

 

Cele mai mari creşteri s-au înregistrat în Braşov, unde valorile de piaţă pe metru pătrat în apartamentele în bloc au urcat în medie cu 3,2% faţă de trimestrul anterior, urmat de Constanţa (+2,4%), Bucureşti (+2,3%), Cluj-Napoca (+0,9%) şi Timişoara (+0,2%). La polul opus se află Iaşi, unde proprietăţile de acest tip au marcat valori de piaţă mai mici cu 2%.

"La nivel naţional, avem deja 4 trimestre consecutive de creştere a valorilor de piaţă pe metru pătrat pentru apartamentele în bloc, dar fără variaţii semnificative", spune Daniel Manate, preşedinte ANEVAR 2016 - 2017. "Astfel, ne bucurăm de o piaţă imobiliară relativ stabilă şi foarte lichidă, iar înregistrările rapoartelor de evaluare din BIG sunt un indiciu al tranzacţiilor numeroase pe toate subtipurile de proprietăţi."

În primele nouă luni ale acestui an, peste 94.000 de rapoarte de evaluare a proprietăţilor imobiliare pentru garantarea împrumutului au fost introduse in Baza Imobiliară de Garanţii (BIG). Valoarea de piaţă se ridică la aproximativ 18 miliarde de euro.

Din totalul rapoartelor introduse în Baza Imobiliară de Garanţii (BIG) în primele trei trimestre ale anului, peste 73.000 de rapoarte au vizat proprietăţi rezidentiale, cu o valoare cumulată de peste 5,2 miliarde de euro şi aproximativ 7.300 de rapoarte au vizat proprietăţi comerciale, cu o valoare cumulată de 5,6 miliarde de euro. Restul rapoartelor de evaluare au fost elaborate pentru terenuri, proprietăţi industriale, mixte şi agricole. 

Top 3 al oraşelor cu cele mai mari valori de piaţă pe metru pătrat pentru apartamentele în bloc s-a păstrat constant pe parcursul celor trei trimestre din 2017, Clujul fiind în fruntea clasamentului, urmat de Bucureşti şi de Timişoara. 

Astfel, în trimestrul III 2017, mediana valorilor de piaţă pe metru pătrat estimate de evaluatorii autorizaţi pentru o astfel de proprietate imobiliară a urcat în Cluj la 1.272 de euro / mp, în Bucureşti la 1.114 euro / mp şi în Timişoara la 1.050 euro / mp.

Oferta liderului online în imobiliare din Cluj, portalul compariimobiliare.ro, include 12.711 apartamente de vânazare, 2.747 de case şi 467 de garsoniere.