Executivul ar urma să renunţe la introducerea cotei zero de TVA pentru tranzacţiile imobiliare, la presiunea mediului de afaceri. În Programul de guvernare al PSD se arăta că va fi extinsă cota zero de TVA pentru vânzarea de locuinţe, publicitate şi pentru inputuri în agricultură, începând cu 1 martie 2017.

(FOTO: Visit Cluj)

“Pe dezvoltatori nu-i ajută această decizie. S-au temut că introducerea cotei zero de TVA vine cu obligaţii suplimentare. Măsura pare benefică pentru cel care cumpără, dar nu şi pentru cel care vinde fiindcă nu îşi poate deduce TVA-ul de la materialele de construcţii. Aşa că mai mult îi încurcă pentru că ei aveau construcţii în derulare, semnau antecontracte şi nu ştiau ce să pună în documente. Cu sau fără TVA? Propunerea de a introduce cota zero de TVA la tranzacţiile imobiliare s-a făcut fără a se fi consultat mediul de afaceri. Ulterior, ne-am sesizat şi am început să punem întrebări legate de costurile suplimentare şi dacă suntem în linie cu directivele europene”, au explicat reprezentanţii unei firme de consultanţă citaţi de mediafax.ro.

Factori de risc

Specialiştii din domeniul fiscalităţii au atras atenţia că mărura propusă de liderul PSD, Liviu Dragnea, riscă să aducă după sine declanţarea unor procedure de infringement, nefiind onţinute o serie de derogări din partea Comisiei Europene.

În al doilea rând, conform fiscalitatea.ro, majoritatea dezvoltatorilor imobiliari vor intra constant în poziţie de rambursare de TVA. Astfel, numărul solicitarilor de rambursare de TVA va creşte, în contextul în care, şi în prezent, ANAF deţine resurse limitate în privinţa echipelor de control care efectuează inspecţii de TVA, generând aşadar şi o problemă a fluxurilor de numerar la nivelul societăţilor.

Cel de-al treilea risc aduce din nou în discuţie lipsa de predictibilitate fiscală şi aminteşte că România are nevoie de o transparentizare a cadrului legislativ fiscal. Pentru atragerea investiţiilor străine şi noi, România trebuie să devină o ţară care să continue un progres al reformei fiscale.

Răspunsul lui Drganea

Solicitat să comenteze informaţiile potrivit cărora se va renunţa la proiectul privind reducerea TVA la 0% pentru locuinţe, Dragnea a spus: „Eu nu aş vrea să renunţăm pentru că este o măsură care poate dinamiza acest domeniu, adică nu aş vrea să ne împiedicăm de acest detaliu financiar-birocratic pentru a renunţa la această măsură. Săptămâna viitoare o să am o ultima discuţie cu colegii mei din Comisii şi, dacă cei către care ne adresăm nu doresc, nu facem binele cu forţa.

 

Liderul PSD a precizat că a cerut ministerului de Finanţe să găsească până săptămâna viitoare o modalitate privind posibilitatea de a rezolva problema rambursului. “Şi aici sunt două variante posibile: ori să se recupereze imediat TVA-ul sau, dacă nu găsim o soluţie, să renunţăm la această idee”.

Oferta apartamentelor de vânzare din Cluj-Napoca o găsești pe compariimobiliare.ro