A venit primăvara şi oricât de mic ar fi balconul locuinţei dumneavoastă, cu puţină imaginaţie, poate fi transformat într-o veritabilă grădină cu flori şi legume. În 2017, o asociaţie din Cluj-Napoca a organizat concursul Clujul cu Flori, în cadrul căruia au fost acordate premii pentru „cel mai frumos balcon”, „cea mai frumoasă faţadă” şi „cea mai frumoasă fereastră”. Iniţiativa are şanse să se repete şi în 2018.

Echipa liderului în imobiliare online din Cluj, portalul compariimobiliare, vă prezintă câteva sfaturi şi idei pentru grădina din balcon.

Flori de primăvară

Panseluţe

Perioada maximă de înflorire este în lunile martie, aprilie şi mai. Rezistă bine pe balcon, la temperaturi scăzute, dar nu suportă arşiţa. Este bine să ţineţi panseluţele în locuri luminoase.

Narcise

Florile galbene sau albe şi parfumate încep să se desfacă încă din februarie. În timpul înfloririi trebuie udate des, apoi de două ori pe săptămână. După ce florile şi frunzele s-au ofilit se scot bulbii şi se păstrează într-un loc uscat şi rece până în toamnă, când se replantează la o adâncime de 10 cm.

Lalele

Lalelele iubesc locurile însorite, dar nu le deranjează prea tare dacă le aşezaţi într-un colţ mai umbrit. Pământul trebuie să fie nisipos şi bine drenat. Se udă la două-trei zile, preferabil dimineaţa.

Zambile

Ele înfloresc în acelaşi timp cu lalele şi narcisele, din martie până în mai. Sunt excelente ca flori tăiate şi pot fi cultivate cu uşurinţă în ghivece, ca flori de apartament.

 

Legume şi fructe aromatice

Foarte uşor se pot cultiva plantele aromatice, precum pătrunjelul, mărarul, menta, busuiocul sau cimbrut, dar şi legume precum tomate, ardei, ridichi sau ceapă. Puteţi folosi şi pentru grădina de legume pământul de flori din supermarket. Ca vase puteţi folosi tot felul de ghivece de dimensiuni ceva mai mari, cu condiţia să fie perforate la bază pentru a asigura drenajul.

Roşii

Trebuie sa fie cultivate pe pervaz, de la mijlocul lunii martie. Folositi cutiuţe mici, umpleţi-le cu sol şi presăraţi seminţele cam la 0,5cm sub sol. Menţineţi solul umed şi acoperiţi cutia cu o folie de plastic pentru a avea temperatura de aproximativ 20 grade Celsius. Pe la mjlocul lunii mai puteti muta ghiveciul pe balcon. Amestecaţi solul cu compost sau fertilizator de tomate, pentru ca rasadurile să aibă suficienţi nutrienţi. Plantele au nevoie de un loc însorit şi trebuie urdate regulat.

Pătrunjel

Patrunjelul are nevoie de sol bogat, într-un loc semi-umbros. Lăsaţi seminţele în apă peste noapte şi apoi puneţi-le într-un sac puţin adânc şi acoperiţi-le bine cu pământ. Udaţi de câteva ori pe zi. După aproximativ trei luni puteţi culege patrunjelul.

Menta

Trebuie să luaţi un ghiveci destul de mare pentru că menta se răspândeşte foarte repede. Odată crescută, nu vă rămâne decât să tăiaţi ocazional bucăţi din plantă şi vă veţi putea bucura de mentă răcoritoare în orice situaţie.

Busuioc

Este esenţial ca busuiocul să fie poziţionat într-un spaţiu luminos, cu suficientă căldură. Deşi preferă udările cu apă din belşug, este totuşi de evitat ca apa să stagneze la suprafaţa solului. Pe lângă udările care se fac atunci când solul este uscat aproape în totalitate, este indicat ca o data la două - trei saptamani, sa aerisiţi solul prin greblarea lui cu un obiect cu vârf ascuţit.

 

De unde cumperi cele necesare şi cât costă  

 

Seminţele pentru grădina din balcon (flori, legume şi plante aromatice) pot fi cumpărate din piaţă, supermarket sau magazine specializate, iar un pliculeţ costă între 5 şi 10 lei. De asemenea, ghivecele şi jardinierele pot fi achiziţionate de la magazinele de bricolaj (raionul grădinărit) la preţuri începând de la 5 lei bucata. De asemenea, există posibilitatea de a cumpăra flori de exterior gata crescute, de la 3 lei bucata. Tot de aici puteţi achiziţiona şi pământul de flori, la preţuri începând de la 10 lei. 

Oferta compariimobiliare.ro include 11.125 de apartamente de vânzare în Cluj-Napoca, 239 de gasrsoniere şi 2.353 de case şi vile