Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR) a lansat, la finele lunii noiembrie 2016, primul indice imobiliar național bazat pe valorile de piaţă estimate de evaluatorii autorizaţi în cadrul procesului de creditare. Indicele este realizat cu ajutorul informațiilor din Baza Imobiliară de Garanții (BIG).

 

 

Conform ANEVAR, în perioada analizată 1 iulie 2015 - 30 iunie 2016, Cluj-Napoca a detronat Bucureștiul în materie de valori de piață pe metru pătrat al apartamentelor amplasate în bloc. Astfel, în Cluj-Napoca, valoarea de piață pentru acest tip de locuințe s-a ridicat la 1.048 euro/ mp, în timp ce în București, această valoare s-a ridicat la 1.018 euro/ mp. Topul valorilor de piață pentru apartamentele în bloc este urmat de Timișoara, cu 933 euro/ mp, Constanța, cu 897 euro/ mp și Iasi, cu 887 euro/ mp.

 

 

În perioada 1 iulie 2015 - 30 iunie 2016, Baza Imobiliară de Garanții (BIG), gestionată de ANEVAR prin IROVAL - Cercetări în Evaluare a strâns peste 128.000 de rapoarte de evaluare efectuate în cadrul procesului de creditare.

Valoarea de piață a garanțiilor imobiliare estimate de către evaluatorii autorizați în primul an de funcționare a BIG se ridică la peste 22,5 miliarde de euro.

Începând cu luna iulie 2015, toți evaluatorii autorizați au obligația, conform Standardelor de evaluare, de a raporta în Baza Imobiliară de Garanții cele mai importante informații din rapoartele de evaluare a proprietăților imobiliare pe care le realizează pentru băncile din Români.

Oferta apartamentelor de vânzare din Cluj-Napoca o găsești pe compariimobiliare.ro.