Cei care vor să cumpere un apartament prin programul de credite “Prima Casă” mai au de aşteptat până în primăvară. Fondurile alocate pentru anul 2017 au fost epuizate.

Voci din piaţa imobiliară spun că programul ar putea chiar să dispară în următorii ani, ţinând cont de faptul că Guvernul alocă tot mai puţini bani, iar suplimentări pentru garanţii nu se vor mai face în această tomnă conform unui anunţ făcut de Fondul Naţional de Garantare.

“La momentul lansării, statul a spijinit cererea, accesul unei anumite categorii. Rolul statului nu-şi mai are reflectarea directă în derularea acestui program pe termen lung”, a declarat Simona Tărtăcuță, director de comunicare FNGCIMM. 

Critici îndreptate împotriva programului au venit inclusiv din partea Băncii Naționale a României.

"Din punct de vedere social, programul a avut un rol modest. Astfel, analiza caracteristicilor debitorilor după venit arată însă o utilizare limitată a programului de către debitorii cu venituri reduse, similară situației existente în cazul creditelor ipotecare standard. Singurul aspect social pe care acest program îl asigură este un acces mai mare al persoanelor tinere la achiziționarea unei locuințe, ponderea debitorilor cu vârste de până în 35 de ani fiind mai mare în acest caz. Continuarea acestui program, în condițiile în care activitatea pieței creditului s-a reluat (și chiar se apropie de o evoluție care ar putea pune probleme din punct de vedere al stabilității financiare), ridică probleme privind eficiența efortului bugetar. Mai mult, poate produce distorsiuni în mecanismul de piață, băncile nefiind impulsionate în dezvoltarea de produse de creditare ipotecară cu risc redus în condițiile existenței acestui program care asigură un cost semnificativ mai mic datorită garanției de 50% oferite de către stat", a punctat Liviu Voinea, viceguvernator al BNR, citat de digi24.ro.

Alternative la “Prima Casă”

Credit de nevoi personale pentru avans şi pentru restul, credit ipotecar
Rate la Dezvoltator
Produse de Economisire-Creditare

Pentru anul 2017 plafonul de garanţii “Prima Casă” a fost de 2,5 miliarde lei. Amintim că, la finele anului trecut, Guvernul a adoptat o strategie privind derularea programului "Prima Casă" în următorii cinci ani (2017-2021). Astfel, în perioada 2018-2020 bugetul va fi de 2 miliarde de lei, iar finanţarea pentru 2021 se va reduce la 1,5 miliarde de lei.

De la lansarea programului în anul 2009 până la finele lunii noiembrie 2016, au fost acordate 203.783 garanţii, în valoare totală de 17,5 miliarde lei.

Cei care intră în programul Prima Casă pot luat împrumuturi de cel mult 57 .000 de euro pentru locuinţe vechi şi 66 .000 de euro pentru cele noi. Garanţia oferită de stat pentru bănci este de 40% din preţul unei locuinţe vechi şi 60% din cele noi.

 

Liderul în imobiliare online din Cluj, portatul compariimobiliare.ro, prezintă statistici actualizate zilnic cu preţul apartamentelor de vânzare, pe cartiere. În ofertă se regăsesc peste 2.292 de apartamente de vânzare în Cluj-Napoca, 228 de garsoniere şi 2.340 de case şi vile.