Şantierul imobiliar din Nord-Vest şi în special cel din Cluj se apropie de staturaţie? O arată statisticile Institutului Naţional de Statistică (INS), iar în cazul capitalei Transilvaniei o spune chiar edilul Emil Boc. Totuşi, municipiul Cluj-Napoca are un motiv aparte.

 

Nord-Vest pe minus în iunie

Chiar dacă numărul de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale a cresut în luna iunie 2017 la nivel naţional cu 2,7%, până la 3.822, regiunile Nord-Vest şi Vest sunt pe minus.

“În luna iunie 2017, faţă de aceeaşi lună a anului precedent, se remarcă o creştere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale în majoritatea regiunilor de dezvoltare. Cele mai importante creşteri au fost în următoarele regiuni de dezvoltare: Bucureşti-Ilfov (+66 autorizaţii), Nord-Est (+54), Sud-Est (+41) şi Centru (+38). Scăderi s-au înregistrat în regiunile de dezvoltare Nord-Vest (-105 autorizaţii) şi Vest (-21).”, a informat INS.

Clujul “pe roşu

Traficul rutier pune frână dezvoltării imobiliare în Cluj-Napoca. Primarul Emil Boc a explicat acest fenomen pentru monitoruldecluj.ro: “Sunt cel puțin 10 proiecte cu peste 200 -300 de milioane de euro, care sunt blocate la această oră deoarece este necesară realizarea unor studii suplimentare de trafic, ca să se coreleze cu centura metropolitană, pentru că nu se pot aproba. Sunt artere care au ajuns la capacitate maximă și dacă nu se decongestionează prin conexiunea cu centura metropolitană sunt și rămân blocate. Sunt autorizații avizate anterior, dar vorbesc de cele care există în pregătire și care sunt în fază de blocaj datorită nerealizării centurii metropolitane. Și PUG -ul a fost creionat pe baza acestei centuri. Trebuie ca Guvernul să dea drumul la studiul de fezabilitate și apoi la construire, pentru că Uniunea Europeană a aprobat finanțarea de 150 de milioane de euro pentru cei 38 de km”.

Cele mai piperate preţuri din ţară

Cluj-Napoca continuă să ocupe primul loc în clasamentul celor mai mari preţuri (medii) solicitate pentru apartamentele scoase la vânzare în marile oraşe; pretenţiile vânzătorilor din oraş majorându-se, de altfel, cel mai mult în al doilea trimestru din 2017, respectiv cu 4,9%.

Liderul în imobiliare online, portalul compariimobiliare.ro, vă prezintă preţurile apartamentelor de vânzare din Cluj-Napoca la început de august: