Cererea pentru locuinţele din segmentul ”mediu” se menţine ridicată, dar cumpărătorii amână decizia achiziţiei, pe fondul creşterii ROBOR, conform specialiştilor prezenţi la Salonul Imobiliar Bucureşti.

Datele Băncii Naţionale a României arătau vineri că ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut din nou la 2,18%  (un maxim al ultimilor trei ani). Indicele la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, s-a majorat la 2,29%, de la 2,19% cât fusese cotat în 16 noiembrie. ROBOR la nouă luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a crescut la 2,31%, de la 2,22%. La începutul acestui an, ROBOR la trei luni era cotat la 0,87%, iar din septembrie a început să urce, trecând pragul de 1%, apoi în 15 noiembrie a trecut şi pragul de 2%.

Chiar dacă în ultimul timp băncile s-au axat mai mult pe acordarea de credite în moneda locală, 40% din volumul total al creditelor sunt în valută, în special în euro. Pe fondul tensiunilor create în urma adopătrii noului Cod Fiscal, moneda naţională s-a depreciat accelerat, iar în 21 noiembrie 2017 BNR a anunţat un maxim istoric pentru cursul de schimb euro/lei, adică 4,6551 lei pentru un euro.

Experţii de la finzoom.ro au realizat o simulare de calcul pentru un credit ipotecare în valoare de 50.000 de euro pe o perioadă de 30 de ani.

 

În ciuda acestor sensibilităţi economice, piaţa imobiliară clujeană continuat să crească. A consemant un avans de 6% în trimestrul trei din 2017 şi unul de 16% la 12 luni. Preţul mediu pe metrul pătrat util a ajuns în prag de iarnă la 1.410 euro. Cele mai scumpe zone/cartiere rămân  centrul – 1.640 euro/mp, Gheorgheni – 1.500 euro/mp şi Zorilor – 1.490 euro/mp. La polul opus se află zonele metropolitane –Floreşti şi Baciu – sau noile cartiere – Borhanci, despre care compariimobiliare.ro a scris AICI. 

Oferta compariimobiliare.ro cuprinde peste 11.028 apartamente de vanzare in Cluj-Napoca, 2.930 de case şi vile şi 323 de garsoniere.