Guvernul doreşte relaxarea condiţiilor de acordare a creditelor pentru programul “Prima Casă” pentru a facilita accesul familiilor tinere cu venituri mici la locuinţe: se ia în calcul scăderea avansului chiar şi la 0%, precum şi extinderea periodei de creditare. De asemenea, programul urmează să beneficieze de fonduri mai consistente în anii ce urmează.

 

foto: finante.ro

 

Anunţul a fost făcut de vicepremierul Vasile Dîncu la dezbaterea publică a proiectului de hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Strategiei Naționale a Locuirii, eveniment ce s-a desfăşurat la MDRAP.

"În ceea ce privește programul "Prima Casă", el va continua. Sperăm, după negocierile pe care le-am avut anul acesta cu Ministerul de Finanțe, să avem un buget începând de anul viitor de câteva ori mai mare, pentru că este cu adevărat un program de succes din ultimii ani și a reușit să performeze foarte bine din toți indicatorii”, a declarat vicepremierul, citat de agerpres.ro.

Vom încerca să optimizăm acest proiect. (...) Poate este necesar să ne gândim un pic la condiții, să facem niște condiții de acordare a avansului, de exemplu, care să fie în corelație cu veniturile pe care le au familiile tinere. Pentru multe familii tinere, (...) 15% din valoarea unei locuințe este poate prea mult, este și greu de obținut un credit. Chiar și 5% este (o valoare - n.r.) foarte mare. În funcție de situație, ar putea ca unele familii tinere să poată să aibă acces și fără un avans, dacă o analiză financiară a veniturilor arată acest lucru, Ne gândim aşadar la facilitarea acestor credite legate de "Prima Casă" şi, eventual, inclusiv duratele să fie extinse, pentru ca să fie un acces mai ușor la locuințe sociale. (...) “Prima Casă” este o formă, până la urmă, de a sponsoriza o locuință pentru tineri, deci are o dimensiune sociale", a explicat acesta.

Aceste modificări sunt cuprinse în Strategia Naţională a Locuirii, document pe care Guvernul ar trebui să-l adopte până la fínele anului. Strategia mai prevede ca locuinţele ANL să nu mai fie vândute, statul să poată subvenţiona chiriile, iar clădirile istorice nelocuite să fie cumpărate de stat. CONSULTĂ Strategia Naţională a Locuirii AICI.

Aproximativ 200.000 de români şi-au cumpărat locuinţe prin “Prima casă”, de la începutul programului în 2009 şi până la finalul lunii iulie 2016, valoarea totală a garanţiilor acordate de stat cumulând 16,7 miliarde de lei.

În 2016, fondurile alocate acestui program se ridică la suma de 2,69 miliarde lei. Această sumă ar permite aprobarea a aproape 30.000 de cereri.

Intră acum pe www.compariimobiliare.ro pentru a vedea întreaga ofertă de imobiliare din Cluj.