Construcţiile se numără în topul celor mai atractive domenii de investiţii în 2017. Dintre cele 67.719 companii nou înfiinţate în ultimul an, un număr de 7.208 vizează construcţiile.

„Există încă o rată foarte bună de profitabilitate în acest domeniu, având în vedere cererea de apartamente din marile oraşe, raportată la ofertă. Principala provocare în acest sector o va reprezenta Programul Prima Casă. Dacă statul îşi va limita garanţiile, iar băncile vor regândi condiţiile de finanţare, dinamica acestui domeniu ar urma să fie afectată", potrivit analistilor de la KeysFin. 

Investiţiile din construcţii vor atrage, în continuare, interes şi în zona serviciilor

Datele financiare ale firmelor care activează în domenii conexe serviciilor, care vizează amenajările interioare (mobilă, electronice, instalaţii sanitare etc.) indică o profitabilitate peste medie, astfel că afacerile din acest sector, alături de cele din zona de servicii comunitare (alimentaţie publică, centre de reparaţii, coafor etc.) vor continua să fie în vizorul investitorilor.

INS: 39.000 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale în 2016

Aproape 39.000 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale au fost eliberate în 2016, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Faţă de 2015, creşteri s-au înregistrat în regiunile de dezvoltare Nord-Vest (+736 autorizaţii), Vest (+468), Centru (+315) şi Sud-Vest Oltenia (+3).

În luna decembrie 2016, s-au eliberat 2.519 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale - 64,7% sunt pentru zona rurală. Creştere s-a înregistrat în următoarele regiuni de dezvoltare: Sud-Est (+45autorizaţii), Nord-Vest (+33) şi Centru (+14).

Cu cât se vând terenurile în Cluj-Napoca la început de 2017

Clujul se află în mijlocul unui al doilea boom imobiliar. Dezvoltatorii de proiecte rezidenţiale se văd nevoiţi să creeze noi cartiere cum ar fi Borhanci, Becaş sau Sopor, deşi altele precum Bună Ziua, Europa sau Iris nu au încă nici măcar un deceniu vechime. 

O statistică compariimobiliare.ro prezintă preţul mediu de vânzare al terenurilor atât în municipiu Cluj-Napoca, cât şi în localităţile din împrejurimi.

Amintim că, în 2015, în municipiul Cluj-Napoca s-au vândut 410 terenuri, în suprafaţă totală de peste 395.000 mp. Pe ele s-au plătit în total circa 16,1 milioane euro. Peste 94% dintre cumpărători au apelat la fonduri proprii pentru achiziții.

Cel mai scump teren a fost tranzacţionat în cartierul Între Lacuri la puţin peste 600.000 de euro, iar cea mai mare suprafaţă de teren tranzactionaţă a fost de aproximativ 15.000 mp. Peste 62% din valoarea tranzacţiilor au fost în cartierele Andrei Mureşanu, Borhanci, Mănăştur, Iris, Europa, Bună Ziua şi Între Lacuri.

Oferta actualizată a terenurilor de vânzare din Cluj-Napoca o poţi consulta în timp real pe compariimobiliare.ro.