În prezent, până la 15% din tranzacţiile imobiliare încheiate în marile oraşe sunt realizate în scop investiţional. Vorbim despre achiziţionarea de apartamente pentru a fi date ulterior în chirie, fie pe termen lung, fie în regim hotelier. Randamentul potențial poate fi între 6-8% anual pentru închirierea pe termen lung şi într 10-15% în cazul închirierii pe termen scurt.

 

Cu o economie înfloritoare pe toate palierele şi cu 6 universităţi de stat, populaţia Clujului creşte semnificativ de la un an la altul. Oraşul are deja peste 300.000 de locuitori, la care se adaugă 80.000 de studenţi şi 10.000 de cetăţeni străini. De asemenea, un studiu al Băncii Mondiale relevă că peste 15% dintre români s-ar muta la Cluj-Napoca pentru calitatea vieţii, capitala Transilvaniei fiind fruntaşă în România la acest capitol. Să nu uităm de străini, peste 600.000 de persoane (din care 22% străini) au vizitat judeţul în 2018, conform Direcţiei Judeţene de Statistică, majoritatea venind la Cluj-Napoca pentru marile festivaluri de muzică şi film.

În acest context, nu este de este de mirare că piaţa imobiliară din Cluj-Napoca este cea mai dinamică din ţară, având cele mai ridicate preţuri, iar 2019 debuteză cu zeci de şanitere în construcţie sau în pregătire. Oamenii au nevoie de locuinţe proprii sau chirii (ex: 350 euro/lună/2 camre), iar turiştii de cazare (150 lei/noapte/2 camere). Tranzacţiile imobiliare în scop investiţional sunt deja numerosa dacă este să luăm în calcul ultima ediţie a „Ghidului tranzacțiilor imobiliare din Cluj-Napoca”, care arată că doar 69% dintre cumpărători provin din judeţul Cluj, pe când aproape 29% vin din alte judeţe ale ţării, precum Bistriţa- Năsăud, Maramureş, Sălaj, Alba, Mureş şi Satu Mare, iar puţin peste 2% provin de peste granite. Cifrele sunt aferente anului 2017.

O lege care a intrat în vigoare la începutul anului 2019, şi anume cota de TVA redusă la 5% pentru tranzacții multiple, va da un nou imbold sectorului imobiliar, analiştii aşteptându-se ca numărul celor care achiziţionează în scop investiţional să crească ca pondere în totalul cumpărătorilor.

„Considerăm că decizia Guvernului, aplicabilă de la 1 ianuarie 2019, este posibil să dea încă un impuls sectorului rezidenţial. Conform datelor din piaţa rezidenţială, 84% din ofertele de locuinţe sunt cu o suprafaţă de sub 120 mp şi 71% din cererile de locuinţe au valoarea sub 450.000 lei. Aşadar, cei care doreau să achiziţioneze locuinţe cu 5% TVA ca reşedinţă nu vor fi afectaţi în niciun fel de aceste schimbări legislative. Putem susţine prima concluzie conform căreia numărul celor care vor achiziţiona cu 5% TVA în scop investiţional va creşte deoarece nu va mai exista limitarea numărului de locuinţe achiziţionate cu 5% TVA de către o persoană. Acest aspect poate că este unul pozitiv deoarece unele statistici arată că sectorul imobiliar rezidenţial a cunoscut, la finalul anului 2018, o scădere la nivel naţional de 30% în privinţa livrării de locuinţe”, explică Adrian Teampău, EY România şi Lucian Viţelaru, coordonator drept imobiliar Radu şi Asociaţii SPRL.

Cota de TVA redusă la 5% pentru tranzacții multiple

Până anul acesta, Codul Fiscal preciza că un cumpărător poate beneficia de o cotă redusă de TVA de 5%, pe care o poate folosi o singură dată, doar în cazul în care imobilul achiziționat are un preț de până la 450.000 de lei (adică aproximativ 96.500 de euro) și o suprafață de sub 120 metri pătrați. Cota redusă se aplica doar imobilelor ce puteau fi locuite și dacă terenul pe care era construită locuința nu depășea 250 metri pătrați. Pentru restul tranzacțiilor, valoarea TVA era de 19%. Începând cu 2019, dispar restricţiile de suprafaţă maximă a terenului şi cele prin care o persoană/familie poate achiziţiona o singură locuinţă. Mai multe detalii AICI!

Trei criterii rămân neschimbate de noua lege:

  • Preţul/ Valoarea locuinţei, inclusiv a terenului pe care este construită, este limitat(ă) la 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoare adaugată. Din păcate, această valoare maximă a proprietăţii este una destul de restrictivă pentru oraşe precum Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Constanţa şi Iaşi, unde apartamentele de 3 camere, cu finisaje medii şi amplasamente bune, nu se încadrează în această limita valorică. (ex: preţ mediu 1.555 euro/mp în Cluj-Napoca)
  • Suprafaţa utilă este de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, acestea din urmă fiind cele 12 definite prin Legea nr.50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
  • Cota redusă se aplică numai în cazul locuinţelor care la momentul vânzării pot fi locuite ca atare.

 


Clujul imobiliare în ianuarie 2019

Experţii liderului în imobiliare online din Cluj, portalul Compariimobiliare.ro, vă prezintă zonele preferate pentru achiziţia de apartamente şi preţurile lunii ianuarie 2019, pe cartiere.

 

Apartament de vânzare

Căutări după numărul de camere:

2 camere - 47%

3 camere - 32%

1 cameră - 12%

4 camere - 8%

Cele mai căutate zone:

Mănăştur - 13%

Mărăşti - 13%

Gheorgheni - 13%

Central - 7%

Zorilor - 7%

Bună Ziua - 5%

Floreşti - 4%

Grigorescu - 4%

Europa - 3%

Borhanci - 3%

Oferta Compariimobiliare.ro include peste 15.400 de apartamente de vânzare în municipiul Cluj-Napoca şi împrejurimi (Floreşti, Baciu, Gilău, Apahida).