Tranzacţii record pe piaţa de birouri din România în 2018. Valoarea totală depăşeşte 531 de milioane de euro, reprezentând 55% din volumul tranzacţionat.

Conform statisticilor firmei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, investitorii din piața office au fost atrași atât de imobile trofeu, realizate de dezvoltatori consacrați și având chiriași internaționali, cât și de clădiri secundare dar care pot genera un randament bun.

Bucureştiul este încă lider al acestui sector imobiliar la nivel national, însă piaţa de birouri din Cluj-Napoca este cea mai mare la nivel regional, iar veştile pentru 2019 sunt cât se poate de bune. Numeroase imobile cu destinaţii mixte au ca termen de finalizare anul în curs – început de 2020 (vezi lista AICI), altele abia ce au primit autorizaţie de construcţie, iar pe unele deja renumite au pus ochii milionarii României.

Milionarii României, interesaţi de oferta de birouri clujeană

Fondul NEPI-Rockcastle şi Ovidiu Şandor, care împreună deţin clădirea The Office din Cluj-Napoca, discută vânzarea proiectului cu mai mulţi investitori, printre care şi Ion Ţiriac şi fraţii Pavăl, scrie Ziarul Financiar. În cazul unei tranzacţii, valoarea proiectului ar fi de până în 150 de milioane de euro. Astfel, Clujul ar intra cu The Office în topul celor mai mari tranzacţii de pe piaţa de birouri, după vânzarea The Bridge cu 200 mil. euro şi  Oregon Park cu circa 165 mil. euro către Lion's Head anul trecut în Bucureşti. Proiectul de birouri The Office are o suprafaţă totală închiriabilă de 59.000 de metri pătraţi şi o capacitate de peste 5.000 de oameni. 

Primăria concesionează teren în centrul Clujului

O altă veste de interes pentru dezvoltatorii de clădiri de birouri este faptul că Primăria Cluj-Napoca a scos la licitaţie concesionarea unui teren de 1.500 mp, pe 40 de ani, în centrul oraşului. Condiţiile sunt simple: clădirea de birouri şi servicii conexe  să fie de minim clasă A, iar ofertanții să aibă minim 3,4 milioane de euro cifră anuală medie în ultimii trei ani în domeniul obiectului contractului de concesiune pentru care se depune oferta. Termenul limită de depunere al ofertelor pentru licitaţia privind concesionarea terenului de pe Bd. 21 Decembrie 1989 nr. 106 este 25 martie 2019.

Noi investiţii în proiect de clădiri de birouri sunt prevăzute la nivel national. “Ne așteptăm ca valul de investitori noi pe piața locală să continue și în 2019, atrași de randamentele mai ridicate care pot fi obținute în România comparativ cu alte piețe din Europa Centrală și de Est (ECE)”, a declarat Tim Wilkinson, asociat în CWE.

Preţurile pieţei de birouri din Cluj, în februarie 2019

Experţii liderului în imobiliare online din Cluj, portalul Compariimobiliare.ro, vă prezintă zonele preferate de cei aflaţi în căutarea de spaţii de birouri pentru închiriat, cât şi preţurile lunii februarie 2019, pe cartiere.

Birou de închiriat

Căutări după numărul de camere:

1 cameră - 30%

2 camere - 21%

3 camere - 19%

5 camere - 11%

Cele mai căutate zone:

Central - 25%

Mărăşti - 11%

Gheorgheni - 10%

Zorilor - 10%

Semicentral - 7%

Someşeni - 5%

Iris - 3%

Mănăştur - 3%

Grigorescu - 3%

Plopilor - 2%

Oferta Compariimobiliare.ro include peste 1.300 de spaţii de închiriat în municipiul Cluj-Napoca şi în împrejurimi.