Peste 50.750 de imobile au fost vândute în România, în februarie 2018, conform datelor publicate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Clujul, locul doi în topul tranzacţiilor imobiliare

Cele mai multe tranzacţii au fost efectuate în Bucureşti - 7.310, pe locul secund clasându-se Clujul cu 7.310 de tranzacţii, iar pe locul trei se află judeţul Timiş, cu 3.169, în timp ce la polul opus figureată judeţele Sălaj (384), Gorj (380) şi Covasna (332).

Potrivit ANCPI, în februarie, în România, numărul tranzacţiilor în cazul caselor, terenurilor şi apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare este cu 2.189 mai mare faţă de aceeaşi lună a anului anterior.

În luna februarie 2018, numărul ipotecilor a fost de 23.138, cu 4.340 mai mare faţă de aceeaşi lună din anul anterior. Cele mai multe operaţiuni de acest gen au fost înregistrate în Bucureşti - 5.697, Ilfov - 3.639 şi Cluj - 1.682. Judeţele Sălaj - cu 65 de ipoteci, Covasna, cu 64 şi Gorj, 56, s-au clasat pe ultimele locuri.

TVA redus la locuinţe

Guvernul analizează posibilitatea aplicării cotei reduse de TVA de 5% la achiziţia unei locuinţe fără a mai ţine cont de preţul acesteia şi posibilitatea ca un cumpărător să beneficieze în mod repetat de această facilitate.

Potrivit Codului fiscal, persoanele fizice pot cumpăra locuințe cu o cotă redusă de TVA, de 5%, în anumite condiții. În primul rând, pentru a beneficia de cota menționată, imobilul achiziționat, inclusiv terenul pe care este construit, trebuie să valoreze, fără TVA, maximum 450.000 de lei și să aibă o suprafaţă utilă de cel mult 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, conform avocatnet.ro.

O alta condiţie prevăzută de actul normativ indicat este ca, în momentul vânzării, unităţile locative să poată fi locuite. În plus, în cazul caselor de locuit individuale, terenul pe care este construită casa nu trebuie sa aibă o suprafaţă mai mare de 250 mp, incluzând şi amprenta la sol a locuinţei.

De achiziționarea unei locuințe cu cota redusă de TVA pot beneficia, o singură dată, persoanele necăsătorite sau familiile, astfel: în cazul persoanelor necăsătorite, să nu fi deținut și să nu dețină nicio locuință în proprietate pe care au achiziționat-o cu cota de 5%; în cazul familiilor, soțul sau soția să nu fi deținut și să nu dețină, fiecare sau împreună, nicio locuință în proprietate pe care a/au achiziționat-o cu cota de 5%.

 

De altfel, pentru a se putea aplica TVA-ul redus, de 5%, cumpărătorul trebuie să prezinte o declaraţie pe propria răspundere, autentificată de un notar, din care să rezulte că va utiliza clădirea achiziţionată conform destinaţiei prevăzute de lege şi că îndeplineşte condiţiile impuse de Codul fiscal, amintite mai sus. Pentru restul tranzacţiilor, valoarea TVA este de 19%. 

Oferta compariimobiliare.ro include 11.125 de apartamente de vânzare în Cluj-Napoca, 239 de gasrsoniere şi 2.353 de case şi vile