A început goana studenţilor după chirii, iar apogeul pe acest segment imobiliar va fi atins în luna septembrie. Preţurile au crescut semnificativ în toate marile centre universitare din ţară, însă Cluj-Napoca conduce în topul scumpirilor surclasând chiar şi Bucureştiul cu opt procente. Ba mai mult, pretenţiile proprietarilor s-au majorat cu 36 de procente în ultimele 12 luni.

Cât trebuie să scoată un student lunar din buzunar pentru o garsonieră, un apartament cu două sau trei camere în Capitala Transilvaniei? Conform ofertelor publicate pe portalul imobiliar online compariimobiliare.ro, costurile medii pentru o garsonieră sunt de 220 de euro, 350 de euro pentru apartamente cu două camere şi 400 euro pentru locuinţe tricamerale. Aceste sume variază în funcţie de suprafaţa şi compartimentarea locuinţei, dotări şi utilităţi, amenajare şi, nu în ultimul rând, vecinătăţi: mijloace de transport în comun, facultăţi, magazine, localuri, etc. Alternativa? Zona metropolitană a Clujului şi anume localităţile Floreşti şi Baciu, unde preţurile pot fi chiar şi cu 100 de euro mai mici.

Mai trebuie menţionat faptul că închirierea unui apartament presupune plata în avans a unei luni de chirie, cât şi a unei garanţii în cuantumul unei luni de chirii. Nu în ultimul rând, dacă închirierea se face prin intermediul unei agenţii imobiliare se percepe comision, de regulă 50% din valoarea unei luni de chirie.

Compariimobiliare.ro vă prezintă statistici actualizate zilnic privind preţurile chiriilor în toate cartierele Clujului şi în împrejurimi.

 

Piaţa chiriilor clujene în S1 2017

 

Numărul total de chirii tranzacționate - 1051 proprietăți

Valoarea totală a chiriilor tranzacționate - 340.223 Euro

Luna cu cele mai multe tranzacţii – Aprilie

 

Top 5 cartiere din Cluj cu cele mai multe apartamente închiriate: 

Mărăști - 187 chirii

Mănăștur - 185 chirii

Gheorgheni - 163 chirii

Zorilor - 101 chirii

Central - 80 chirii

Oferta compariimobiliare.ro cuprinde peste 2.500 de apartamente de închiriat în Cluj-Napoca, 5.800 în Bucureşti, 322 în Timişoara, 560 în Constanţa, 952 în Iaşi şi 200 în Braşov.