Municipiul Cluj-Napoca continuă să fie cel mai scump oraș din țară pe segmentul chiriilor, cu diferențe de până la 8-10 % față de Capitală.

Este de menţionat faptul că, în ultimele 12 luni, chiriile din oraşul de pe Someş s-au majorat cu 36 de procente. Aşadar, chiriile pentru o garsonieră încep de la 150 de euro şi pot ajunge şi până la 300 de euro, iar un apartament de două camere poate fi închiriat pentru cel puţin 300 de euro, însă în funcţie de dotări şi de zona în care se află, poate trece pragul de 400 de euro/lună.

Pe baza tranzacţiilor efectuate în primul semestrul al anului 2017, liderul în imobiliare online în Cluj, portalul compariimobiliare.ro, vă prezintă un top al celor mai căutate cartiere pe segmentul chiriilor, cât şi preţul mediu de închiriere în diverse zone ale municipiului.

 

Statistici Apartamente/Case de închiriat, S1 – 2017

 

Numărul total de chirii tranzacționate - 1051 proprietăți

Valoarea totală a chiriilor tranzacționate - 340.223 Euro

Luna cu cele mai multe tranzacţii – Aprilie

 

Top 5 cartiere din Cluj cu cele mai multe apartamente închiriate:

 

Mărăști - 187 chirii

Mănăștur - 185 chirii

Gheorgheni - 163 chirii

Zorilor - 101 chirii

Central - 80 chirii

Sfaturi pentru cei ce vor să se mute în chirie

Cere informații suplimentare înainte de a muta într-un apartament. Interesează-te la administratorul blocului despre vecini și orice altceva mai vrei să știi. Nu este indicat să te muți pe grabă, trebuie să ai un timp de gândire în care să verifici mai multe oferte imobiliare.

Citește cu atenție contractul de închiriere, asigură-te că tot ce ai vorbit deja cu proprietarul este stipulat și în contract.

Asigură-te că ai o sumă de bani din care poți lua ori de câte ori ai mici probleme cu noua ta locuință. Tot timpul trebuie să fii pregătit pentru că nu se știe când, de exemplu, vei avea o scurgere de apă și vei fi nevoit să chemi un instalator și să plătești reparațiile. 

 

Programul „Prima chirie. Şomerii pot primi până la 900 de lei lunar

Guvernul a adoptat normele de aplicare ale Programului „Prima chirie”, prin care se acordă șomerilor care îşi găsesc un loc de muncă, la o distanţă mai mare de 50 de kilometri de domiciliu, o "primă de relocare". În limita a 900 de lei lunar.

Prima de relocare se acordă la cerere, lunar, pentru o perioadă de maximum 36 de luni, dacă persoanele care solicită acest drept se încadrează în muncă, cu normă întreagă, pentru cel puțin 12 luni și nu se cumulează cu alte prime de mobilitate, potrivit legii. Această primă se acordă persoanelor ale căror venituri nete lunare realizate de către aceștia – dacă sunt persoane singure – sau împreună cu familia, nu depășesc 5.000 de lei/lună.

Prima de relocare este de 75% din suma necesară pentru acoperirea cheltuielilor pentru locuire (chirie și utilități) la noul domiciliu sau reședință, în limita sumei de 900 de lei lunar. În cazul în care persoanele aflate în șomaj se încadrează în muncă pe durată mai mică de 12 luni, iar ulterior se schimbă durata încadrării în muncă pe perioadă determinată de 12 luni sau mai mare de 12 luni ori nedeterminată, nu beneficiază de aceasta primă.

Pentru a beneficia de prima de relocare, persoanele îndreptățite trebuie să depună la agențiile pentru ocuparea forței de muncă în evidențele cărora sunt  înregistrate, documente care să ateste îndeplinirea condițiilor menționate în lege, în  termen de 60 de zile de la data încadrării în muncă. Mai multe detalii AICI. 

Oferta apartamentelor de închiriat din Cluj-Napoca o găsești pe compariimobiliare.ro