Programul “Prima Casă” va continua până cel puţin în 2021, iar băncile au început să vină cu pachete de creditare imobiliară similară: “Primul Apartament”, “Prima Acasă” sau “Prima Proprietate”, conform directorului general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), Alexandru Petrescu.

“Fără discuție, există garanții că măcar până în 2021 acest program va continua. Este o strategie aprobată pe 29 noiembrie 2016 de Guvernul României. Apoi, scopul nostru este ca băncile să preia, prin politicile lor de prudențialitate și risc, programul în mâinile lor şi să vină cu propriile pachete”.

Presa naţională mai scrie că Ministerul Finanțelor și Banca Națională a României analizează oportunitatea introducerii unor criterii legate de venituri pentru cei care vor beneficia pe viitor de programul “Prima Casă”. Însă aceste modificări nu se vor aplica în 2018.

“Programul a ajuns să domine piața ipotecară, însă nu este atributul statului să domine o piață care altfel are cerere și ofertă semnificativă, deci ar trebui să funcționeze fără intervenția statului. Sunt idei și sunt anumite lucruri care se analizează. Și în cadrul Ministerului de Finanțe au fost discuții, și într-un grup de lucru împreună cu colegii de la Banca Națională, ne uităm la anumiți indicatori și o să vedem dacă lucrurile vor duce la modificarea designului programului”, a precizat Ștefan Nanu, directorul general al Trezoreriei Statului.

Potrivit acestuia, băncile vor primi diferențiat banii pentru Prima Casă”, în funcție de anumite criterii, în principal fiind luate în calcul produsele similare pe care le au și rata cât mai mică de default.

Bugetul "Prima Casă" până în 2021

Potrivit strategiei menționate, în 2017 programul Prima Casă a avut un plafon de 2,5 miliarde de lei, față de 2,94 miliarde de lei în 2016. În 2018, suma va scădea la 2 miliarde de lei, nivel care se va menține și în perioada 2019-2020. În anul 2021, programul va avea alocată suma de 1,5 miliarde de lei.

Liderul în imobiliare online din Cluj, portalul compariimobiliare.ro, prezintă statistici actualizate zilnic cu preţul apartamentelor de vânzare, pe cartiere. VEZI oferta apartamentelor, caselor şi garsonierelor de vânzare pe compariimobiliare.ro.