Consiliul de Administrație (CA) al Băncii Naționale a României (BNR) a decis menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an, să crească rata dobânzii pentru facilitatea de depozit şi să scadă dobânda pentru facilitatea de creditare.

(FOTO: cotidianul.ro)

Decizia vine în contextul în care dobânda ROBOR se află într-o ascensiune puternică în ultimele săptămâni, iar cabinetul Tudose a pus presiune suplimentară pe intervenţia BNR: „ROBOR – aici, sincer, cred că colegii noştri de la BNR au fost un pic plecaţi de acasă. Pentru că ăsta era rolul BNR să aibă grijă să nu crească. BNR trebuie să reglementeze. Şi ar trebui să intervină".

Pe cale de consecinţă, în şedinţa din 3 octombrie 2017 Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât următoarele:

1. Menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an;

2. Gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar;

3. Îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/- 1,25 puncte procentuale de la +/- 1,50 puncte procentuale. Astfel, începând cu 4 octombrie 2017, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit crește la 0,50 la sută, iar rata dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) se reduce la 3,00 la sută. 

Indicele Robor la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a atins nivelul de 1,8%, cel mai mare din noiembrie 2014 până în prezent, potrivit datelor publicate marţi, 3 octombrie 2017, de Banca Naţională a României (BNR). Creşterea indicelui Robor este legată de probleme de lichiditate ale pieţei, în condiţiile în care gradul de colectare a Fiscului a crescut. „Este o problemă de lichiditate apărută în piaţă şi are mai mulţi factori. Mulţi dintre ei foarte. În practică ştiţi foarte bine că sunt elemente care ţin de schimbul care se realizează între băncile active în piaţă, la rata de dobândă cu care se realizează aceste schimburi. Indiscutabil că au avut influenţă şi încasările realizate de Ministerul de Finanţe, cred că aţi observat că ANAF a ajuns la o rată de încasare de peste 97%. (...) Sunt multe elemenete legate şi de modul în care se cheltuie banii publici", a declarat ministrul de Finanţe Ionuţ Mişa, citat de mediafax.ro.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piaţa interbancară, iar creşterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor în cazul creditelor în lei. Evoluţia dobânzilor pe piaţa monetară este de obicei corelată cu evoluţia randamentelor la titlurile de stat. Dobânzile interbancare au scăzut puternic anul trecut, iar Robor la 3 luni a înregistrat în septembrie şi în octombrie 2016 un nivel minim istoric de 0,68% pe an. Dobânzile au reintrat pe o traiectorie ascendentă de la fnalul lunii octombrie 2016, chiar dacă s-au oprit, o lungă perioadă, între 0,8% şi 0,9%, pentru Robor la 3 luni.

 

Liderul în imobiliare online din Cluj, portatul compariimobiliare.ro, prezintă statistici actualizate zilnic cu preţul apartamentelor de vânzare, pe cartiere. În ofertă se regăsesc peste 2.292 de apartamente de vânzare în Cluj-Napoca, 228 de garsoniere şi 2.340 de case şi vile.