Clujul se află în plin boom economic, situaţie resimţită printr-o creştere fulminantă a preţurilor din piaţa imobiliară. Ba mai mult, asistăm la o dezvoltare accelerată a suburbiilor şi chiar la apariţia de noi cartiere rezidenţiale.

Cel mai grăitor exemplu este comuna Floreşti, cea mai mare comună din ţară. Însă pentru circa 30.000 de persoane, localitatea este doar un alt cartier al Clujului. Peste 16.300 de locuinţe au fost contruite în ultimii 10 ani aici, comparativ cu 12.400 în Cluj-Napoca. Evident, preţurile locuinţelor sunt considerabil mai mici. Dacă în Floreşti preţul mediu pe metru pătrat este de doar 836 de euro, în Cluj-Napoca depăşeşte 1.000 de euro în toate cartierele.

 

Alte localităţi limitrofe, precum Baciu, Someşeni şi Apahida, au încercat să urmeze exemplul Floreştiului însă nu au cunoscut acelaşi succes. Acest lucru este pus pe seama distanţelor mai mari şi lipsei spaţiilor comerciale (pe drumul Cluj-Floreşti se află un mall).

O nouă încercare de expansiune este Borhanci, zonă rezidenţială aflată în plină dezvoltare la capătul cartierului Gheorgheni. Trebuie menţionate şi Valea Chintăului sau Valea Fânaţelor, situate la capătul cartierului Iris, zone care însă figurează (majorita) în extravilan şi care întâmpină probleme la capitolul drumuri de acces (aflare, modernizare) şi introducerea de utilităţi (gaz, apă, electricitate).

Portalul compariimobiliare.ro vă prezintă media preţurilor imobiliare din suburbiile Clujului, valabile pentru începutul lunii noiembrie 2017:

Apartamente

Floreşti - 836

Baciu - 894

Apahida – 840

Borhanci – 1.212

Someşeni – 1.034

Case

Floreşti – 766

Baciu - 803

Apahida – 801

Borhanci – 1.172

Someşeni – 1.203

Terenuri

Floreşti – 57

Baciu - 34

Apahida – 45

Borhanci – 137

Someşeni – 72

Traficul, cel mai mare duşman al pieţei imobiliare

Traficul este“pe roşu” în Cluj-Napoca. O recunoaşte chiar edilul Emil Boc. 56 de proiecte imobiliare de anvergură sunt blocare de către municipalitate din motive de depășire a portabilității arterelor rutiere. Este vorba despre zone precum Borhanci, Sopor, Câmpului, Bună Ziua. Până şi Primăria şi-a blocat și propriile proiecte din Borhanci. Acolo urma să se construiască un cartier de case pentru tineri și, de asemenea, un grup de imobile sociale, dar probleme de trafic întârzie realizarea acestei inițiative pe care primarul și-a trecut-o printre priorități în 2016, conform ziuadecj.ro.

Oferta compariimobiliare.ro. cuprinde peste 9.700 apartamente de vanzare in Cluj-Napoca, 2.700 de case şi vile şi 264 de garsoniere