Peste 627.802 de tranzacţii imobiliare au fost înregistrate în anul 2017 în România, cele mai multe fiind efectuate în Bucureşti - 82.477, Cluj - 43.774 şi Ilfov - 41.687, conform datelor Agenţiei Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI). La polul opus, cel mai redus număr de tranzacţii, s-au clasat judeţele 4.470, Sălaj - 3.920 şi Caraş-Severin - 3.615.
Totodată, numărul ipotecilor, la nivel naţional, în anul 2017, a fost de 254.405. Cele mai multe operaţiuni de acest gen au fost înregistrate, anul trecut, în Bucureşti - 51.082, Ilfov - 18.043 şi Cluj - 16.621. La polul opus, se află judeţele Covasna - 1.100, Gorj - 1.023 şi Sălaj - 820.
Clujul, campion la scumpiri în 2017
Preţurile apartamentelor de vânzare în Cluj s-au majorat cu 17% în 2017, preţul mediu pe metrul pătrat ajungând la 1.457 de euro. Pe segmente de categorii, locuinţele vechi s-au apreciat cu 18,3% (de la 1.279 la 1.513 euro pe metru pătrat util), iar cele noi cu 17,4% (de la 1.184 la 1.390 de euro pe metru pătrat util). Preţurile au ajuns la nivelul celor consemnate înainte de criza economică.
2 miliarde de lei pentru Prima Casă 2018. Principalele modificări
Plafonul alocat al garanțiilor care pot fi emise pentru anul 2018 în cadrul programului Prima Casă însumează 2 miliarde de lei, potrivit unei hotărâri aprobate în ședința de miercuri a Guvernului.
Principalele schimbări ale programului guvernamental pentru 2018 vizează reducerea marjei maxime de dobândă de la 2,50% la 2%, în scopul uniformizării nivelului costurilor totale ale tuturor categoriilor de finanțări care pot fi acordate în cadrul programului Prima Casă, eliminarea utilizării valorii de reîntregire a plafonului (revolving) pentru emiterea de garanții, clarificarea principiilor de realocare către finanțatori a rezervei rămase nealocate din plafonul anual, precum și simplificarea procedurii de radiere în situaţia respingerii cererii de plată a creditului garantat în cadrul programului.
Astfel, decizia de reducere a marjei maxime de dobândă de la 2,50% la 2% a fost luată pentru corelarea prevederilor privind costul total al finanțărilor garantate pentru achiziția de locuințe cu cea pentru construcția de locuințe, urmărindu-se evitarea oricărei discriminări în acest sens.
În termen de șapte zile de la intrarea în vigoare a actului normativ aprobat de Guvern, finanțatorii au obligația să transmită Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) și Ministerul Finanțelor Publice nivelul costurilor totale pe care le aplică finanțărilor garantate pentru construcția de locuințe.
În plus, programul se flexibilizează prin reglementarea unei alte periodicități de stabilire a nivelului comisionului de gestiune/comisionului unic de analiză datorată FNGCIMM pentru derularea activității în calitate de mandatar al statului, care va fi aprobat anual prin ordin al ministrului Finanțelor Publice, anterior această operațiune realizându-se semestrial.
În ceea ce priveşte realocarea către finanțatori a rezervei rămase nealocate din plafonul anual, Guvernul a decis ca aceasta să se facă în funcţie de ponderea garanțiilor acordate de la începutul anului de referință de către fiecare finanțator participant în program, actul normativ aprobat astăzi introducând o clarificare suplimentară în acest sens.
O altă schimbare importantă o reprezintă eliminarea utilizării valorii de reîntregire a plafonului (revolving) pentru emiterea de garanții, Guvernul luând această decizie pentru a nu pune la dispoziția finanțatorilor participanți în program și a altor limite suplimentare față de plafonul de 2 miliarde de lei alocat programului pentru 2018.
Actul normativ aprobat miercuri de Guvern include, de asemenea, o serie de măsuri pentru simplificarea și evitarea birocratizării excesive a procedurilor aplicate în cazul respingerii cererilor de plată. În astfel de situații, sarcina de a emite acordurile pentru radierea ipotecilor și a interdicțiilor de înstrăinare și grevare prevăzute de lege este preluată de FNGCIMM, anterior intrând în atribuțiile Ministerului Finanțelor Publice.
Odată cu preluarea acestor operațiuni la nivelul FNGCIMM, timpul de așteptare al finanțatorilor/ beneficiarilor pentru obținerea acordurilor de radiere va fi astfel scurtat cu cel puţin 10 zile - având în vedere că tot în cadrul FNGCIMM sunt procesate cererile finanțatorilor și se pregăteşte documentația pentru acordurile de radiere - și va permite informatizarea procesului în condiţii optime.
În situația respingerii cererilor de plată, FNGCIMM va fi mandatat să-și exprime acordul în numele și în contul statului român, prin Ministerul Finanțelor Publice, în vederea radierii ipotecii legale și a interdicțiilor înscrise în cartea funciară a locuinței achiziționate/construite în cadrul programului Prima Casă.
Alte modificări aprobate astăzi de Guvern reglementează o serie de aspecte de ordin practic aplicabile situaţiilor în care a fost finalizată executarea silită imobiliară a locuinței achiziționate sau construite prin programul Prima Casă, de către organele specializate ale ANAF. Obiectivele și liniile directoare pentru program și nivelul plafonului de garantare pentru perioada 2017-2021 au fost stabilite printr-un memorandum aprobat de Guvern la 29 noiembrie 2016.
De la lansarea programului, în 2009, până în noiembrie 2017, au fost acordate 238.305 garanții și promisiuni de garantare, în valoare de 20,7 miliarde de lei. În 2017, până la sfârșitul lunii noiembrie, au fost acordate 23.437 garanții, de 2,04 miliarde, precum și 8.910 promisiuni de garantare, de 1 miliard de lei.
Oferta liderului online în imobiliare din Cluj, portalul compariimobiliare.ro, include 12.708 apartamente de vânazare, 2.795 de case şi 462 de garsoniere.
Tu ce părere ai? Lasă-ne un comentariu: