Specialiştii BNR sunt de părere că o eventuală candidatură a României pentru aderarea la zona euro ar fi respinsă pe fondul bulei imobiliare.

(FOTO: Transylvania Cam)

"Continuarea relaxării fiscale și salariale în anul 2018 va pune în pericol nu numai încadrarea în criteriile de convergență nominală, ci și respectarea indicatorilor din tabloul de bord monitorizat de Comisia Europeană în cadrul Semestrului European. Dacă în 2014 și 2015 România îndeplinea 13 din 14 indicatori ai tabloului de bord, situându-se la egalitate cu Cehia și Polonia, dar mult mai bine decât toate statele vest europene, în prezent România îndeplinește 12 criterii, pentru că indicele de prețuri imobiliare anul trecut a depășit valoarea prag de 6%, iar în curând va îndeplini 11 criterii, deoarece indicele costului unitar cu forța de muncă va depăși anul acesta 12%. În aceste condiții, o eventuală depunere a candidaturii de a adera la zona euro în viitorul apropiat ar fi respinsă din start", a afirmat Valentin Lazea,  economistul-șef al BNR și și secretar al Comitetului de pregătire pentru trecerea la euro, citat de digi24.ro.

Dacă la nivel naţional, în al treilea trimestru din 2017, preţurile solicitate pentru locuinţele scoase la vânzare s-au menţinut, Clujul a înregistrat o scumpire de 6% - preţul mediu pe metru util a ajuns la 1.410 euro.

Liderul în imobiliare online în Cluj, portalul compariimobiliare.ro, vă prezintă preţurile lunii noiembrie 2017, actualizate pe zone:

România are cei mai mulţi proprietari de locuinţe din UE. 96% în 2016, faţă de media din UE de 69,3%, conform datelor Oficiului European de Statistică (Eurostat). În 2016, mai mult de jumătate din populaţia UE (57,5%) locuia în case şi 41,8% în apartamente.

Oferta compariimobiliare.ro cuprinde peste 11.028 apartamente de vanzare in Cluj-Napoca, 2.930 de case şi vile şi 323 de garsoniere.