Piaţa imobiliară din Cluj-Napoca s-a scumpit cu 1.7% în noiembrie 2016 (de la 1.222 la 1.243 de euro pe metru pătrat util), locuinţele cu 2 camere conduc în topul scumpirilor, în special cele din noua piaţă imobiliară (creşteri de preţ cu 3.5% apartamente noi vs. 1.2% apartamente vechi). 

 

''Atenţia celor mai mulţi dintre cumpărători - majoritatea familii tinere aflate la prima achiziţie - se îndreaptă către apartamentele cu 2 camere. De aici rezultă şi creşterile de preţuri care au o legătură directă cu raportul dintre cerere şi oferta existentă. Tot mai mulţi tineri se îndreaptă către piaţa nouă întrucât apartamentele sunt mult mai generoase din punct de vedere al spaţiului, iar facilităţile clădirilor depăşesc cu mult standardele pieţei vechi. În plus, în momentul în care achiziţia se face prin credit bancar, însoţit de o ipotecă pe 25 de ani cel mai probabil, investiţia este mai atractivă într-o clădire nouă care va avea aproximativ 40 de ani când termini de plătit creditul faţa de una veche care ar avea 70 de ani pe atunci", arată analiştii de la Coldwell Banker Transilvania.

Astfel, impulsionate de cererea masivă, preţurile apartamentelor noi cu 2 camere au crescut în medie cu 3.5% în noiembrie faţă de luna octombrie, de la 70.500 euro la 73.000 euro. În momentul de faţă, cele mai scumpe astfel de locuinţe se afla în cartierul Plopilor. În noiembrie, preţul mediu al unui apartament în Plopilor era 97.000 euro, urmat de zona centrală cu o medie de 81.000 euro şi Mărăşti cu 77.000 euro.

Preţul mediu al unui apartament vechi de 2 camere în Cluj este de 67.500 euro, o creştere de 1.2% în noiembrie faţă de octombrie. ''Cei care se îndreaptă către piaţa veche sunt în principal atraşi de locaţiile favorabile care le permite accesul uşor la mijloacele de transport în comun, dar şi magazine, locuri de muncă, şi centre de entertainment'', mai spun analiştii. Zona centrală a Clujului are cele mai mari preţuri la apartamentele cu 2 camere, 79.000 euro în noiembrie, urmată de Zorilor cu o medie de 72.000 euro.

Nu mai puţin de 2.300 de locuinţe vor fi livrate pieţei în oraşul Cluj-Napoca în 2016, în creștere cu aproape 50% față de anul trecut. Cele mai multe dintre proiectele rezidenţiale noi se adresează segmentelor mass și middle market, fiind amplasate în proiecte precum Bonjour, Contemporano, Platinia, sau Sophia.

Oferta apartamentelor de vânzare din Cluj-Napoca o găsești pe compariimobiliare.ro.