Un studiu realizat de Coldwell Banker România arată că ultimii 3 ani au însemnat o creștere semnificativă pentru piața imobiliarelor și dezvoltării acestora alături de proiecte middle market cu precădere din București. Astfel, persoanele cu venituri medii și peste medii își doresc un amplasament mai bun, cât mai central și în apropierea clădirilor de birouri, suprafețe mai vaste și finisaje calitative.

În 2015 aproximativ 17% din proiectele rezidențiale dezvoltate în București și împrejurimi ținteau segmentul middle market, acest procent crescând la 37% în 2017. Se prevede în acest sens, că anul 2018 va fi anul care vine cu cea mai mare schimbare în acest sens.

În acest moment există 12.000 de locuințe noi aflate în București și împrejurimi, așadar 46,3% țintesc segmentul middle market, acesta reprezentând cel mai mare procentaj deținut vreodată de acest segment de cumpărători.

Din totalul de locuințe ce urmează a fi vândute din marile orașe românești, în Cluj-Napoca și în Brașov se înregistrează cele mai substanțiale grade de absorbție. Acest grad reprezintă totalul de locuințe cumpărate din totalul de locuințe construite. 


"Nivelul de absorbție al locuințelor finalizate anul anterior s-a ridicat la peste 90%, în acest moment mai fiind disponibile la vânzare mai puțin de 100 de unități locative finalizate. Ritmul bun de vânzări a fost înregistrat în contextul unei adaptări mai bune a ofertei la cererea existentă dar și ca urmare a unei cereri în creștere venite dinspre sectoarele de IT, industrie și segmentul automotive” scrie Coldwell Banker Romania.

 

 

Tendințele din Cluj-Napoca

În 2017, dezvoltatorii imobiliari clujeni s-au confruntat cu creșteri de costuri de materii prime și de forță de muncă, astfel locuințele au fost scoase pe piață la un preț mai ridicat. La Cluj-Napoca anul 2018 a adus o creștere de 15% a prețurilor apartamentelor noi, față de capitală, unde prețurile au crescut cu doar 10%. 

Sursele arată că în acest moment există un număr de 2.550 de locuințe noi în Cluj-Napoca, plus 800 în cea mai mare comună din țară, practic lipită de Cluj-Napoca, și anume Florești.

În cazul în care dezvoltatorii respectă termenele, anul acesta în Cluj-Napoca se vor finaliza 3800 de locuințe aflate în rezidențe imobiliare, în total. 

În 2017, Brașovul a fost una dintre piețele rezidențiale în care se livrează anual pete 2000 de locuințe, după cum arată raportul Coldwell Banker. 

 

Pentru mai multă inspirație în domeniul imobiliar și nu numai, urmăriți-ne în secțiunile:

Știri imobiliare  Sfaturi imobiliare