Președintele Klaus Iohannis a promulgat, în 15 ianuarie 2018, legea 29/2018 inițiată de patru parlamentari liberali, prin care se anulează impozitele și contribuțiile sociale pentru dezvoltatorii imobiliari care au construit pe persoană fizică.

Facilitatea vizează în principal dezvoltatorii imobiliari și este argumentată prin aplicarea neunitară a legislației fiscale privind impozitarea veniturilor obținute de persoane fizice din transferul proprietăților imobiliare. Argumentul principal este că neadoptarea măsurii ar conduce la dubla impozitare a persoanelor fizice care au plătit impozit pe venit pentru transferul proprietății imobiliare din patrimoniul personal (având ca bază valoarea tranzacției), acestea fiind obligate să achite și impozitul pe venit (16%) din transferul proprietății imobiliare ca venituri din activități independente.

Fostul șef al Fiscului Gelu Ștefan Diaconu apreciază însă că este vorba de  anularea impozitului pe venit, a contributiilor sociale și a penalităților calculate de Fisc până la 1 iunie 2017 dezvoltatorilor imobiliari care au construit cvartaluri de blocuri de birouri și locuințe în București, alte mari orașe, precum și pe litoral și care „au construit pe persoană fizică” plătind impozite reduse. „Diferența de taxare între persoanele juridice și persoane fizice este uriață. Doar cu titlu de exemplu: de la 16% impozit pe venit la valoarea tranzacției la 1% (sau 2-3% pentru alte praguri valorice.

În același timp, sunt anulate diferențele de TVA și accesoriile aferente acestora, pentru perioadele fiscale anterioare datei de 31 decembrie 2016, ca urmare a depășirii plafonului de scutire de 220.000 lei, realizate de către persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, cu sediul activității economice în România, care au realizat activitățile de producție agricolă, inclusiv activitățile de transformare a produselor agricole prin alte metode decât cele industriale sau au furnizat servicii agricole utilizând munca manuală proprie și/sau echipamentele specifice. 

Legea poate fi consutată AICI şi AICI

Tranzacţii cu terenuri de 350 milioane euro în 2017

Valoarea tranzațiilor cu terenuri pentru proiecte imobiliare a depășit pragul de 350 de milioane de euro pe parcursul anului 2017, 70% din această valoare revenind Capitalei. În 2018, interesul devine tot mai mare și pe piețe secundare, în orașe ca Timișoara, Cluj-Napoca, Iași sau Brașov. Şi preţurile vor creşte cu 10-20%.

Preţurile terenurilor, la început de 2018, la Cluj

Liderul în imobiliare online din Cluj, portalul compariimobiliare.ro, vă prezintă preţurile terenurilor de vânzare, la început de 2018, pe cartiere. 

Oferta compariimobiliare.ro include 739 de terenuri de vânzare în Cluj-Napoca.