Un agent imobiliar profesionist este cheia unei tranzacţii reuşite.

Face mai mult decât a găsi locuinţa protrivită sau a scrie un anunţ adecvat de vânzare/închiriere. Clienţii trebuie să conştientizeze că angajează un agent imobiliar pentru aptitudinile şi informaţiile care lor le lipsesc, precum o cunoaştere amănunţită a pieţei, a trendurilor din domeniu, şi pentru abilitatea de a negocia.

Negocierea înseamnă o pregătire amănunţită

Un agent imobiliar profesionist trebuie să deţină toate informaţiile necesare înainte să dea curs unei negoiceri. Înainte de toate, este indicat să discute cu clientul despre ceea ce acesta îşi doreşte, în cele mai mici detalii. Ulterior, va aduna informaţiile necesare de la toate părţile implicate – cumpărător, vânzător / chiriaş, proprietar, notar, studii de piaţă, etc.

Reamintim că portalul Compariimobiliare.ro pune la dispoziţia agenţilor imobiliari două intrumente care să îi ajute să facă o analiză cât mai acurată a pieţei imobiliare: “Preţ imobiliar” şi “Trend imobiliar”Mai multe detalii AICI 

După ce deţine toate infromaţiile menţionate mai sus, agentul imobiliar îi va face o scurtă prezentate clientului, căruia îi poate spune aşa (exemplu): “Aş dori să vă explic ce se întâmplă în momentul în care apare un cumpărător pentru proprietatea dumneavoastră. Aşadar, cumpărătorul va face o ofertă de preţ, care îmi va fi comunicată şi pe care am să v-o prezint. Trebuie să ştiţi că există mai multe aspecte ce pot fi negociate, dincolo de preţ. Vreau să vă prezint şi un model de contract de vânzare – cumpărare/închiriere şi să vă explic toate etapele pe care le implică întocmirea şi semnarea acestuia. Doresc să trecem prin acest proces împreun, pentru ca să fiţi pregătit în momentul în care va avea loc adevărata negociere”.

Pregătirea clientului cu cele mai optimiste şi pesimiste scenarii

Parte din procesul de negociere înseamnă o stabilire clară a obiectivelor. Clientul trebuie să înţeleagă că negocierea înseamnă întâlnirea, undeva la mijloc, a dorinţelor celor două părţi implicate - cumpărător, vânzător / chiriaş, proprietar, însă cu mulţumirea fiecăreia având în vedere că procesul este moderat de un agent imobiliar profesionist.

Valorificarea sentimentelor

Mulţi sunt de părere că sentimentele nu au ce căuta într-o negociere. Totuşi, sunt principalul factor care influenţează procesul de negociere. Cum anume? Ambele părţi implicate trebuie să simtă că sunt ascultate şi că se ţine cont de nevoile/dorinţele fiecăruia.

 

Spre exemplu, un vânzător doreşte să încheie cât mai repede o tranzacţie din varii motive, fie că se mută din localitate cu jobul, aşteaptă un nou membru în familie sau are o rudă în îngijire. Cumpărătorul face o ofertă pentru o locuinţă care îi satisface toate aşteptările, însă nu este tocmai pe placul vânzătorului. Aici intervine agentul imobiliar, care deschide dialogul între cele două părţi, le îndeamnă să se asculte şi evidenţiază benefiiciile comune. Cei ce se simt neascultaţi sunt mai puţin dispuşi să negocieze. În final, munca agentului imobiliar va fi răsplătită cu un comision, dar şi printr-o recomandre. 

Dacă ești agent imobiliar, profită de serviciile dedicate nevoilor tale oferite de Compariimobiliare.ro.