Ultima etapă a unei tranzcții imobiliare o reprezintă taxele pe care trebuie le mai plătească vânzătorul unui imobil după încheierea contractului final de vânzare-cumpărare la notar.

Specialiștii site-ului Compariimobiliare.ro, unul dintre cele mai apreciate portaluri de imobiliare din România, va prezintă toate detaliile necesare pentru finalizarea tranzacției cu succes.

Pe lângă toate taxele ce revin întocmirii actelor necesare vânzării apartamentului, vânzătorul se mai face responsabil și de achitarea impozitului la stat pentru tranzacția de vânzare. Acesta nu trebuie confundat cu impozitul pe clădire. Costul impozitului pe tranzacție variază în funcție de câtă vreme se află apartamentul în proprietatea actualului aparținător.

În situația în care imobilul este vândut, vânzătorul persoană fizică va achita un impozit către Statul Român de 1% din prețul de vânzare. In cazul în care vânzătorul deține imobilul de până în 3 ani inclusiv, impozitul va fi mai mare, de 3%. Acest impozit se va plăti fie anterior, fie în timpul semnării contractului de vânzare și se va calcula în funcție de prețul declarat de părți ca fiind prețul real al vânzării.

Nu în ultimul rând, în cazul în care a fost folosită o agenție imobiliară pentru tranzacția imobiliară, vânzătorul trebuie să plătească și comisionul agenției, variabil în funcție de înțelegerea dintre cele două parți, plus dacă firma în cauză este sau nu plătitoare de TVA, caz în care procentul crește.

 

Vezi și Ghidul Complet al Proprietarului de Locuințe - Vânzarea Imobilului.