Când dorești să scoți la vânzare un imobil, stabilirea prețului corect poate face diferența. 

Specialiștii site-ului Compariimobiliare.ro, unul dintre cele mai apreciate portaluri de imobiliare din România, îți pun la dispoziție un ghid complet, care să te ajute în procesul de vânzare pe cont propriu.

PREȚUL CORECT AL IMOBILULUI DE VÂNZARE

Este foarte important ca proprietarul să stabilească un preț corect de vânzare de la bun început. Acest lucru este mai dificil în momentul în care piața imobiliară nu este stabilă. Prețul corect trebuie stabilit în limitele segmentului de piață în care vă aflați. Astfel, imobilul nu trebuie să fie nici supraevaluat, deoarece nu se va vinde pentru mult timp, dar nici subevaluat, deoarece se va vinde foarte repede însă veți pierde din câștigul final. Mai sunt şi alți factori de care trebuie să ții cont atunci când dorești să stabilești un preț corect:

Zona în care se află imobilul este cel mai important criteriu de comparație, deoarece aceasta poate crea o diferență semnificativă de preț între două imobile identice, dar situate în zone diferite ale unui oraș. Cea mai scumpă zonă este, de regulă, centrul orașului, iar în principiu prețurile scad în funcție de cât de departe este centrul de zona în care se află imobilul.

Suprafața. Un apartament cu o suprafață mai mare, va furniza un grad mai înalt de confort, așadar și prețul acestuia va fi mai ridicat. În cazul imobilelor care sunt de vânzare, prețul se calculează deseori la metru pătrat, urmând să înmulțiți cu suprafața imobilului. Totodată trebuie să țineți cont și de dependințele ce însoțesc imobilul, cum ar fi: terasă, garaj, boxă, beci, pod etc.

Compartimentarea. În cele mai multe situații, imobilul poate dispune de o compartimentare decomandată, semidecomandată sau circulară. O împărțire decomandată permite accesul din hol în toate încăperile, deci o creștere considerabilă a confortului, drept urmare prețul este mai ridicat.

Etajul (în cazul unui apartament). Cele mai căutate etaje de pe piață sunt etajele intermediare, de aceea, de regulă, apartamentele situate la ultimul etaj prezintă un preț mai scăzut față de cele situate la nivel intermediar. Însă prețuri ușor mai scăzute sunt și la parter sau demisol, dar nu este o regulă aplicabilă peste tot. Dacă apartamentul aflat la parter prezintă alte avantaje precum faptul că se pretează pentru un spațiu comercial, acesta poate prezenta un preț mai ridicat. Așadar, când un apartament este plasat la ultimul etaj sau la parter, este bine să le puteți răspunde potențialilor clienți la următoarele posibile temeri:

  • Îmi poate ploua în casă?
  • Dacă stau la parter pot avea probleme cu canalizarea?
  • Are apa presiune bună la etajul 10?
  • Frica de înălțime.
  • Frica de hoți (la parter).

Anul de construcție al imobilului. Cu cât un imobil este mai nou, construit mai recent cu atât acesta va prezenta un nivel de preț mai ridicat. Majoritatea oamenilor își doresc să se mute într-un apartament sau o casă nouă, cu toate instalațiile noi și neuzate. Bineînțeles că o casă de 20-30 de ani va fi mai ieftină decât una recent construită, dar va avea nevoie de îmbunătățiri și investiții mai mari din partea noului proprietar, ulterior.

Materialele de construcție. Unele materiale de construcții vor prezenta o izolare termică și fonică mai bună decât altele, de aceea și acest aspect este de luat în considerare când vine vorba de evaluarea unui spațiu. În special în cazul caselor de vânzare.

Îmbunătățiri. Un apartament în care s-au adus îmbunătățiri precum centrală termică, geamuri termopan, ușă metalică, parchet va aduce cu sine un grad mai sporit de confort care se vor lua în considerare în momentul evaluării prețului final.

Pe piața imobiliară există un preț care se cere (prețul ofertanților) și prețul care se oferă (al cumpărătorilor). Majoritatea vânzătorilor lasă o marjă de negociat în prețul cerut. Există site-uri de profil, care prezintă lunar prețul mediu pe metru pătrat al imobilelor de vânzare, în funcție de zonă. La secţiunile "Trend Imobiliar" şi "Preţ Imobil", dezvoltate de portalul Compariimobiliare.ro, se pot verifica statisticile actualizate în timp real, valabile la nivel naţional, targetate pe fiecare oraş în parte.

  • Trend Imobiliar – se referă la preferineţele potenţialilor clienţi când vine vorba de achiziţionarea unui imobil – zone şi număr de camere. Spre exemplu, în ultimele 7 zile, bucureștenii sunt interesaţi de apartamente în cartierele Theodor Pallady şi 1 Decembrie 1918, cu 2 sau 3 camere.
  • Preţ Imobil – arată prețul mediu al apartamentelor de vânzare, pe zone. Spre exemplu, în București, în momentul faţă, preţul pe metru pătrat util în zona centrală este de 1.683 €/mp, în timp ce în Băneasca, spre exemplu– este de 2.125 €/mp.

 

 

Vezi și Ghidul Complet al Proprietarului de Locuințe - Vânzarea Imobilului.