Cumperi şi apoi vinzi. Vinzi şi apoi cumperi.

 


Des întâlnită, situaţia în care trebuie să vinzi o locuinţă, pentru a cumpăra o alta, mai mică, sau mai mare, se transformă într-un proces lung, anevoios şi chiar stresant. Totul poate dura două luni întregi, perioadă plină de discuţii, calcule, împachetări, despachetări, iarăşi calcule, apoi griji, eventuale probleme de ultim moment cu unele acte - o cursă contra-cronometru epuizantă, marcată uneori şi de neprevăzut. Când vine vorba de sfaturi, cele mai multe voci spun că este mai bine să vinzi, în primul rând şi abia după aceea să cumperi, pentru a avea certitudinea sumei necesare aflate la dispoziţie. Procesul poate fi însă şi reversibil.

Vinzi mai întâi, apoi cumperi

Într-adevăr, este varianta cea mai sigură. În acest context, proprietatea este scoasă la vânzare, încep anunţurile, vin cumpărătorii şi tranzacţia se încheie. Apoi, alte anunţuri, urmate de căutări, pentru a găsi locuinţa potrivită în care te vei muta. În această perioadă, casa vândută va fi eliberată, toate lucrurile personale şi mobilierul sunt depozitatea temporar într-un alt spaţiu, apare necesitatea mutării într-un imobil închiriat, sau se poate încheia o înţelegere cu noul proprietar, în cazul în care nu doreşte să se mute prea curând. Avantajul este dat de certitudinea sumei avute la dispoziţie şi de încadrarea realistă în limitele acestei sume în momentul în care se face noua achiziţie imobiliară. Dezavantajul principal este legat însă de stresul mutării şi de cît mai mult timp liber alocat, care se poate obţine prin sacrificarea unei perioade din concediu.

Cumperi mai întâi, apoi vinzi

Stategia reduce stresul creat de mutarea în limită de timp. Achiziţionarea unei alte locuinţe vă scuteşte de febra eliberării locuinţei vechi, pe care o puteţi pregăti liniştiţi de vânzare. Apar însă probleme în momentul în care, între două locuinţe, proprietarul îşi ia griji în plus, dacă este vorba de rate, de întreţinerea a două imobile şi chiar de siguranţa lor. Ca o variaţie în plan, locuinţa veche mai poate fi păstrată un an, sau doi şi cel mai bine ar fi să fie dată spre închiriere, deşi în acest caz, pregătirea pentru vânzare mai implică alocarea unor sume de bani, care vor intra în renovare, după plecarea chiriaşilor. În oricare dintre situaţii, este însă lesne de înţeles că proprietarul trebuie să dispună deja de o sumă însemnată de bani, care să îl pună astfel la adăpost de grija mutării, de spaţiile temporare de depozitare şi de căutarea unei locuinţe de închiriat.

Cumperi şi vinzi în acelaşi timp

Se poate şi aşa, cu mai mulţi bani la dispoziţie, dar în cazul în care se depăşeşte limita de timp pentru eliberarea unei locuinţe sau intrarea în noul imobil. Sub presiunea termenelor-limită, ne întoarcem la una dintre variantele anterioare. Vorbim în plus de un adevărat dans pe sârmă: partea financiară este cea mai importantă, iar o soluţie ar putea fi contractarea unui credit pe termen scurt, sau apelarea la ajutorul familiei, sau al cunoştinţelor. În principiu, suma împrumutată va fi înapoiată imediat ce se finalizează ambele tranzacţii. Chiar şi în cazul unei sume mari, unul dintre imobile poate fi ipotecat, pentru ca ulterior situaţia să revină la normal. Avantajul variantei este dat de perioada scurtă afectată mutării, ceea ce chiar contează, însă riscurile sunt mult mai mari. În plus, vă puteţi aştepta ca băncile să nu fie prea interesate în acordarea unui credit care va fi înapoiat într-un timp foarte scurt.

Până la urmă, nu există un răspuns exact la cele trei variante şi nimeni nu poate demonstra că una, şi numai una dintre el este cea mai potrivită. Totul depinde, mai degrabă, de situaţia financiară, de gradul de risc până la care poate ajunge fiecare, dar şi de toleranţa cu care se poate trece peste toate problemele actelor şi ale mutării.

Surse: Ziarul de imobiliare