Cum alegi creditul potrivit pentru tine, raportându-te la dobânda fixă sau dobânda variabilă, avantaje și dezavantaje.

Dobânzile variabile sunt formate din marja băncii (care este obligatoriu fixă pe toată perioada creditului) + indice de referință (ROBOR pentru creditele în LEI, EURIBOR pentru cele în EUR) care este variabil. Dobânzile fixe au aceeași valoare pe perioade limitate de timp. De exemplu putem avea credite ipotecare cu dobânda fixă în primii 5/7/10 ani. La un moment de timp dat dobânzile fixe sunt mai mari decât cele variabile.

 

Creditele cu dobândă fixă

Avantaj au rata neschimbată pe perioada de dobânda fixă din contract indiferent de evoluția indicelui de referință (acum într-o perioadă de creștere).

Dezavantaj în aceeași perioadă de timp, dobânda fixă este mai mare decât oferta cu dobândă variabilă, iar o eventuală scădere a indicelui de referință nu are impact și în scăderea ratei.

Creditele cu dobândă variabilă

Avantaj beneficiezi de o eventuală scădere a ratelor, dacă pe parcursul perioadei de creditare apar scăderi ale indicelui de referință.

Dezavantaj dobânda variabilă este relativ sensibilă la fluctuațiile pieței financiare, de aceea poate suferi modificări mai dese, în unele perioade de instabilitate economică. Nu este o opțiune bună pentru cei care nu sunt pregătiți să suporte variații în timp, oricât de mici, ale acesteia.

Este de așteptat ca, pe perioada unui credit ipotecar, să fie câteva cicluri de scăderi sau creșteri semnificative ale indicilor de referință, astfel încât nu există o rețetă simplă despre ce fel de dobândă ar trebui să avem.

Sunt mulți factori care determină recomandările de la un moment sau altul, dar un broker de credite te poate ajuta cu o analiză atentă și alegerea acelui produs potrivit situației tale financiare si profilului tău de risc. Mai multe informații despre ce face un broker de credite pentru tine,  compariimobiliare.ro a scris AICI.

Fă o simulare a ratei lunare, află suma maximă la care te încadrezi, care sunt condițiile de creditare și solicită o ofertă personalizată de la top 10 bănci din România:

https://compariimobiliare.ro/credit-imobiliar