O alternativă foarte bună la creditele din programul Prima Casă este combinația Credit ipotecar standard plus Credit de nevoi personale, care să compenseze diferența de avans, mai mare, cerută de bănci în cazul acestor credite.

 

Strict prin prisma avansului de 5%, necesar achiziționării unei locuințe prin programul Prima Casă, creditele obținute astfel sunt cele mai ieftine din piață. Diferența față de creditele ipotecare standard este de minim 20 de puncte procentuale, acum, după aprobarea Legii Dării în Plată, când băncile au majorat la 25, 30 sau chiar 35% avansul cerut în cazul acestor împrumuturi.

 

Dacă însă luăm în considerare toate elementele care însoțesc un credit de achiziție, alternativa ”credit ipotecar standard plus credit de nevoi personale” (care ține loc diferenței de avans de care aminteam mai sus) este mai ieftină din punct de vedere al dobânzii totale achitate băncii la sfârșitul perioadei de creditare.

 

Astfel, un calcul comparativ, arată că, la aceeași sumă obținută pentru achiziția unei locuințe, creditul PC este avantajos pentru faptul că se cer mai puțini bani la început (5% din valoarea imobilului, dar la care se adaugă un depozit colateral). La finalul perioadei, dobânda totală plătită este însă mai mare față de combinația ipotecar plus nevoi personale.

 

De ce este viabilă această alternativă, care presupune un efort financiar lunar mai mare și venituri mai mari?

 

  • Pentru că programul Prima Casă, practic, s-a terminat înainte de a fi început, întrucat fondurile abia ajung să acopere dosarele aflate la bănci în stadiu avansat de aprobare.
  • Pentru că dobânda finală platită băncii (prețul împrumutului) este net inferioară celei de la Prima Casa (aproape 18.000 lei, echivalentul a circa 4000 de euro), bani folositori în alte scopuri, eventual chiar economisiți. 

Dar, pentru că cel mai ieftin credit este, în cele din urmă, creditul cel mai potrivit pentru fiecare client în parte, este bine să analizați atent fiecare variantă din portofoliul băncilor, astfel încât să echilibrați cheltuielile din prima fază cu cele pe termen lung și să fiți cât se poate de siguri că veți duce pe termen lung datoria față de bancă.

 

Solicitați băncilor mai multe variante, mai multe calcule și simulări de creditare, luați în calcul toate veniturile de care dispuneți, dar mai ales cheltuielile actuale și cele foarte posibil să apara într-un orizont de timp mediu.

 

Uitați-vă la dobânzi, la costurile totale care însoțesc produsul bancar ce vi se oferă, inclusiv polițele de asigurare (de viață, pentru imobil), comisioanele băncii, ale evaluatorilor, costuri notariale și așa mai departe.

 

Consultantul nostru vă oferă consiliere gratuită, juridică și financiară, pentru a alege creditul care vi se potrivește, astfel încât să vă bucurați de achiziția realizată, evitând pe cât se poate ca aceasta să devină, în timp, o povară greu de suportat.

 

Fă o simulare a ratei lunare, află suma maximă la care te încadrezi, care sunt condițiile de creditare și solicită o ofertă personalizată de la top 10 bănci din România:

https://compariimobiliare.ro/credit-imobiliar